Brașov România: Top 6 atracții turistice

brasov imag rept

Brașov, unul dintre cele mai frumoase orașe din România, este situat în partea centrală a țării și este renumit pentru frumusețea sa naturală, istorie bogată și atmosferă pitorească. Orașul este amplasat la poalele munților Carpați, oferind o panoramă impresionantă și numeroase oportunități pentru drumeții și sporturi de iarnă.

Cu o istorie ce datează încă din secolul al XIII-lea, Brașovul este un adevărat muzeu în aer liber, cu monumente istorice remarcabile precum Biserica Neagră, Turnul Alb, Poarta Ecaterinei și Bastionul Țesătorilor. Centrul vechi al orașului este pitoresc, cu străzi pietruite, clădiri baroce și case colorate care amintesc de trecutul său medieval.

Brașovul este, de asemenea, recunoscut pentru Festivalul Cerbul de Aur, un eveniment muzical de prestigiu ce are loc în fiecare an. De asemenea, turistii se bucură de gastronomia bogată a orașului, cu restaurante ce oferă atât mâncăruri tradiționale românești, cât și specialități internaționale.

În plus, Brașovul are o atmosferă vibrantă, cu numeroase evenimente culturale, concerte, târguri și expoziții care atrag atât localnici, cât și turiști. Pe timpul iernii, stațiunile montane din apropiere, precum Poiana Brașov, atrag iubitorii sporturilor de iarnă, oferind pârtii bine întreținute și facilități moderne.

Pentru cei pasionați de natură, regiunea Brașovului oferă peisaje muntoase impresionante și numeroase trasee de drumeții, inclusiv celebrul traseu al Masivului Piatra Craiului.

Vezi și Top 12 Obiective Turistice Din România.

Top 6 atracții turistice din Brașov

Brașov, unul dintre cele mai frumoase orașe din România, oferă o serie de atracții turistice pentru vizitatori de toate vârstele și interesele. Iată câteva dintre cele mai populare atracții turistice din Brașov:

Cetatea Brașovului

cetatea brasovului

Cetatea Brașovului, cunoscută și sub denumirea de "Cetățuia de pe Strajă", este unul dintre cele mai importante simboluri ale orașului și oferă o vedere panoramică impresionantă asupra întregului oraș. Încărcată de istorie și mister, ea reprezintă un punct de atracție atât pentru localnici, cât și pentru turiștii care vizitează Brașovul.

Construită inițial în secolul al XVI-lea ca o structură de apărare împotriva invaziilor, Cetatea Brașovului a avut de suferit de-a lungul timpului de pe urma mai multor incendii și a suportat mai multe asedii. În secolul al XVII-lea, a fost transformată într-o fortăreață de tip Vauban și, ulterior, în secolul al XIX-lea a servit ca spațiu de carantină în timpul epidemiei de ciumă.

Astăzi, Cetatea Brașovului a fost restaurată și transformată într-un muzeu, unde vizitatorii pot afla mai multe despre istoria sa fascinantă. În tot acest timp, ea a rămas un simbol al rezistenței orașului și un martor tăcut al nenumăratelor schimbări istorice. Curtea interioară a cetății este adesea gazda a numeroase evenimente și festivaluri culturale.

Ca recomandare, urcarea pe deal până la cetate merită cu siguranță efortul, nu doar pentru a explora edificiul însuși, ci și pentru a vă bucura de vedere panoramică asupra orașului și a peisajelor muntoase din jur. Acest monument istoric împletește trecutul cu prezentul într-un mod captivant și lasă pe oricare vizitator cu amintiri de neuitat.

Turnul Negru din Brașov

turnul negru din brasov

Turnul Negru din Brașov este un turn medieval situat în centrul orașului. Turnul a fost construit în secolul al XV-lea și a fost folosit ca turn de veghe și ca închisoare.

Turnul are o înălțime de 45 de metri și este construit din piatră. Turnul are o formă pătrată și este prevăzut cu guri de tragere. La vârful turnului se află o platformă de observație, care oferă o priveliște panoramică asupra orașului.

Turnul Negru a fost construit în secolul al XV-lea, în timpul domniei regelui Sigismund de Luxemburg. Turnul a fost construit ca parte a sistemului de fortificații al Brașovului. Turnul a fost folosit ca turn de veghe pentru a proteja orașul de inamici. De asemenea, turnul a fost folosit ca închisoare pentru prizonieri politici și militari.

În anul 1559, Turnul Negru a fost afectat de un incendiu. În urma incendiului, acoperișul turnului a fost distrus. Turnul a fost refăcut în anul 1689, dar a păstrat numele de Turnul Negru.

Turnul Negru este una dintre cele mai populare atracții turistice din Brașov. Turnul este deschis publicului și poate fi vizitat pentru a admira priveliștea orașului.

Iată câteva informații suplimentare despre Turnul Negru:

 • Turnul este construit din piatră de râu și granit.
 • Turnul are o circumferință de 30 de metri.
 • Turnul are o grosime a zidurilor de 2,5 metri.
 • Turnul are o platformă de observație la o înălțime de 35 de metri.
 • Turnul poate fi accesat pe scară sau cu liftul.

Turnul Negru este un monument istoric important și o parte esențială a patrimoniului cultural al Brașovului.

Biserica Neagră din Brașov

biserica neagra

Biserica Neagră din Brașov, cunoscută și sub denumirea de Biserica Sfânta Maria, este una dintre cele mai importante și impresionante clădiri gotice din România. Iată câteva detalii despre această biserică remarcabilă:

 • Istorie: Construcția bisericii a început în secolul al XIV-lea, fiind finalizată în secolul al XV-lea. Ea a fost grav afectată de un incendiu major în 1689, iar renovările ulterioare au condus la numele său popular de "Biserica Neagră".
 • Arhitectură: Biserica Neagră se remarcă prin dimensiunile sale impresionante, arhitectură gotică și elemente distincte precum vitraliile sale celebre, statuile elaborate și altarul impresionant. Aceasta este una dintre cele mai mari biserici gotice din Europa de Sud-Est.
 • Vitralii: Biserica găzduiește o colecție impresionantă de vitralii, unele datând din secolul al XIV-lea. Acestea reprezintă o atracție majoră pentru turiști și sunt remarcabile prin frumusețea și varietatea lor.
 • Orga: Biserica Neagră găzduiește cea mai mare orgă din Europa de Sud-Est, cu peste 4000 de tuburi și o istorie impresionantă.
 • Rol cultural și turistic: Biserica Neagră este un simbol al orașului Brașov și un important obiectiv turistic. Ea găzduiește concerte, evenimente culturale și expoziții, contribuind astfel la viața culturală a orașului.

Acestea sunt doar câteva dintre aspectele remarcabile ale Bisericii Negre din Brașov, un monument istoric și cultural de o importanță deosebită pentru România.

Muntele Tâmpa din Brașov

muntele Tampa

Muntele Tâmpa este o importantă atracție naturală din apropierea orașului Brașov, România. Iată câteva detalii despre acest munte remarcabil:

 • Amplasare: Muntele Tâmpa se înalță la est de centrul istoric al orașului Brașov, oferind o priveliște impresionantă asupra orașului și a regiunii înconjurătoare. Accesul se poate face fie pe jos, pe poteci montane, sau cu telecabina care pornește din apropierea Piața Sfatului.
 • Flora și fauna: Muntele Tâmpa adăpostește o varietate de specii de plante și animale, formând un ecosistem diversificat specific regiunii montane din Carpați. Aici se pot întâlni specii de arbori, ierburi și floră specifică zonelor montane, precum și specii de animale sălbatice.
 • Atracții turistice: Pe lângă panoramele spectaculoase pe care le oferă, Muntele Tâmpa este popular pentru traseele sale de drumeție și mountain bike (cu bicicleta prin munți). De asemenea, pe vârful muntelui se află o platformă de observație și semnul distinctiv "Brașov" reprezentat din litere uriașe, o destinație populară pentru turiști.
 • Importanță culturală: Muntele Tâmpa are o semnificație specială în istoria și tradițiile locale ale orașului Brașov, fiind considerat un simbol al acestei comunități și un element esențial al peisajului urban.

Muntele Tâmpa, prin frumusețea sa naturală și importanța culturală, reprezintă o atracție deosebită pentru localnici și turiști deopotrivă, oferind oportunități excelente pentru relaxare, recreere activă și explorare a naturii.

Poiana Brașov

poiana brasov

Poiana Brașov este una dintre cele mai renumite stațiuni montane din România, situată la doar câteva kilometri de orașul Brașov. Iată câteva detalii despre această destinație montană populară:

 • Schi și sporturi de iarnă: Poiana Brașov este cunoscută drept una dintre cele mai bune destinații de schi din țară, oferind pârtii și facilități pentru toate nivelurile de experiență în schi și snowboard. Stațiunea găzduiește numeroase pârtii bine întreținute, echipate cu teleschiuri și tunuri de zăpadă, asigurând condiții optime pentru practicarea sporturilor de iarnă.
 • Turism și recreere: Pe lângă sporturile de iarnă, Poiana Brașov este o destinație populară pentru turiștii care doresc să se relaxeze în mijlocul naturii. Stațiunea oferă numeroase trasee de drumeție și mountain bike, într-un cadru natural deosebit, fiind ideală și pentru iubitorii de natură și aer curat.
 • Cazare și facilități: Poiana Brașov dispune de o varietate de hoteluri, pensiuni și alte unități de cazare, restaurante și facilități de agrement, asigurând astfel confortul și satisfacția turiștilor.
 • Evenimente și activități: Pe tot parcursul anului, în Poiana Brașov au loc diverse evenimente și festivaluri, iar oferta de activități recreative este diversificată, acoperind o gamă largă de preferințe.
 • Accesibilitate: Stațiunea este ușor accesibilă, beneficiind de infrastructură adecvată, iar de la Poiana Brașov se poate ajunge cu ușurință la alte destinații turistice din zonă, cum ar fi Castelul Bran sau orașul medieval Brașov.

Poiana Brașov atrage turiști și iubitori ai sporturilor de iarnă și activităților montane pentru frumusețea peisajului său, condițiile excelente pentru schi și snowboard, precum și pentru atmosfera relaxantă și ospitalitatea locuitorilor. Este o destinație perfectă atât pentru iubitorii de sporturi de iarnă, cât și pentru cei care doresc să se bucure de frumusețea naturii și de aerul muntos fresh.

Castelul Bran

castelul bran

Castelul Bran, situat în apropierea orașului Brașov din România, este una dintre cele mai cunoscute și vizitate atracții turistice din țară. Iată câteva detalii despre acest castel iconic:

 • Istorie: Castelul Bran datează din secolul al XIV-lea și a fost inițial construit pentru a apăra o importantă rută comercială din regiune. A devenit ulterior asociat cu legenda contelui Dracula, datorită similarității cu descrierile castelului din romanul "Dracula" al lui Bram Stoker, deși nu există dovezi istorice care să ateste o legătură directă între castel și Vlad Țepeș.
 • Arhitectură și design: Castelul Bran se remarcă prin arhitectura sa impunătoare, cu turnuri, ziduri groase și interioare elegante, reflectând stiluri arhitecturale medievale și renascentiste. În interior, castelul găzduiește mobilier și obiecte de artă din diferite perioade istorice.
 • Atracții turistice: Castelul Bran este deschis pentru vizitare și oferă tururii ghidate care dezvăluie istoria și legăturile sale cu mitul lui Dracula. Vizitatorii pot explora numeroasele încăperi ale castelului, inclusiv turnurile de apărare, sălile de recepții și colecțiile de mobilier și artă.
 • Rol cultural și turistic: Castelul Bran este unul dintre cele mai importante obiective turistice din România, atrăgând vizitatori din întreaga lume datorită istoriei sale fascinante și legendei Dracula. În plus, castelul găzduiește evenimente culturale, expoziții și festivaluri care promovează tradițiile și arta locală.
 • Împrejurimi și peisaje: Situat într-o zonă pitorească, Castelul Bran oferă o perspectivă panoramică asupra munților și peisajului rural din Transilvania, fiind inclus adesea în traseele turistice care explorează frumusețea naturală a regiunii.

Castelul Bran reprezintă un punct de atracție major pentru turiști dornici să exploreze istoria și legenda Transilvaniei și pentru cei care doresc să se bucure de frumusețea peisajului rural și a regiunii montane.

Acestea sunt doar câteva dintre atracțiile turistice pe care le oferă Brașov. Orașul are multe de oferit vizitatorilor, de la istorie și cultură la natură și activități în aer liber.

Istoria Brașovului

istoria brasovului

Brasov este un oraș cu o istorie bogată, care datează din secolul al XIII-lea. Orașul a fost fondat de coloniști sași și a devenit un important centru comercial și cultural.

Începuturile

Prima atestare documentară a Brașovului datează din anul 1235, sub numele de Corona. Orașul a fost fondat de coloniști sași, care au fost invitați de regele Andrei al II-lea al Ungariei să se stabilească în regiune. Sașii au adus cu ei cunoștințele și experiența lor în domeniul comerțului și meșteșugurilor, ceea ce a ajutat la dezvoltarea rapidă a orașului.

Evul Mediu

În Evul Mediu, Brașovul a devenit un important centru comercial și cultural. Orașul era un important nod comercial între Europa Centrală și Orientul Mijlociu. Brașovul era, de asemenea, un important centru al artei și culturii. Orașul găzduia o serie de școli, biserici și mânăstiri.

În timpul Evului Mediu, Brașovul a fost unul dintre cele șapte sate săsești care au format Uniunea Săsească. Uniunea Săsească a fost o confederație de sate săsești din Transilvania, care a fost formată pentru a proteja interesele comune ale sașilor.

Perioada modernă

În perioada modernă, Brașovul a continuat să fie un important centru comercial și cultural. Orașul a fost, de asemenea, un important centru politic. În secolul al XIX-lea, Brașovul a fost un important centru al mișcării naționale românești.

Perioada comunistă

În timpul perioadei comuniste, Brașovul a fost un important centru industrial. Orașul a fost, de asemenea, un important centru cultural. În timpul perioadei comuniste, Brașovul a fost cunoscut pentru rezistența sa împotriva regimului.

Perioada contemporană

După căderea comunismului, Brașovul a cunoscut o perioadă de dezvoltare economică și culturală. Orașul a devenit o destinație turistică populară.

Astăzi

Brasov este un oraș vibrant, cu o istorie bogată și o cultură diversă. Orașul este o destinație populară pentru vizitatori de toate vârstele și interesele.

Cum să ajungi la Brașov

Brasov este situat la aproximativ 160 de kilometri de București. Orașul este accesibil cu mașina, trenul sau avionul.

Cu mașina, se poate ajunge la Brașov pe autostrada A3.

Cu trenul, există trenuri directe din București, Cluj-Napoca și alte orașe din România.

Cu avionul, există zboruri directe din București și alte orașe din România.

Concluzie

Brasov este un oraș vibrant, cu o istorie bogată și o cultură diversă. Orașul oferă o serie de atracții turistice și activități pentru vizitatori de toate vârstele.

Află mai multe...

crossmenu