Cehia: o istorie îndelungată și o identitate distinctă

Cehia este renumită pentru peisajele sale pitorești, care includ castele medievale, munți și păduri luxuriante. Capitala sa, Praga, este faimoasă pentru arhitectura sa gotică și barocă, precum și pentru centrul său vechi plin de istorie.

Geografie

Cehia este o țară fără ieșire la mare, situată în Europa Centrală. Se învecinează cu Polonia la nord, Germania la vest, Austria la sud și Slovacia la est. Țara are o suprafață de 78.867 km² și o populație de aproximativ 10,5 milioane de locuitori.

Relief

Relieful Cehiei este variat, cuprinzând munți, dealuri, câmpii și podișuri. Principalele regiuni geografice ale țării sunt:

 • Boemia, care ocupă partea centrală a țării, este o regiune deluroasă, cu câmpii fertile în sud și munți în nord. Cel mai înalt punct al țării, Muntele Sněžka, se află în Boemia, la o altitudine de 1.602 metri.
 • Moravia, care ocupă partea estică a țării, este o regiune deluroasă, cu câmpii fertile în sud și podișuri în nord.
 • Silezia, care ocupă partea nord-estică a țării, este o regiune muntoasă, cu munți înalți în nord și câmpii în sud.

Clima

Clima Cehiei este temperat continentală, cu veri calde și ierni reci. Temperatura medie anuală este de aproximativ 10 grade Celsius. Ploile sunt abundente în regiunile montane, iar în regiunile joase sunt mai puțin frecvente.

Râuri și lacuri

Cehia este traversată de mai multe râuri importante, inclusiv Elba, Oder și Morava. Elba este cel mai lung râu din Cehia, cu o lungime de 529 de kilometri.

Cehia are, de asemenea, o serie de lacuri, dintre care cel mai mare este Lacul Lipno, cu o suprafață de 49,5 km².

Flora și fauna

Flora Cehiei este diversă, cuprinzând păduri de foioase, păduri de conifere și pășuni. Pădurile acoperă aproximativ două treimi din suprafața țării.

Fauna Cehiei include o varietate de animale, inclusiv căprioare, urși, vulpi, mistreți și lupi.

Economia

Economia Cehiei este o economie mixtă, cu un sector industrial puternic și un sector de servicii în creștere. Principalele industrii ale țării sunt industria auto, industria chimică și industria metalurgică.

Cehia este o țară dezvoltată, cu un nivel ridicat de trai.

Turism

Cehia este o destinație turistică populară, cunoscută pentru frumusețea sa naturală, patrimoniul cultural bogat și viața de noapte vibrantă. Printre cele mai populare destinații turistice din Cehia se numără:

 • Praga, capitala țării, este un oraș medieval bine conservat, cu o mulțime de atracții turistice, inclusiv Castelul Praga, Podul Carol și Piața Orașului Vechi.
 • Brno, al doilea oraș ca mărime din Cehia, este un oraș vibrant, cu o scenă culturală vibrantă.
 • Karlovy Vary, un oraș balnear situat în sud-vestul țării, este cunoscut pentru izvoarele sale termale și pentru arhitectura sa Art Nouveau.
 • Cesky Krumlov, un oraș medieval situat în sud-ul țării, este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Cehia este o țară frumoasă și fascinantă, cu o mulțime de lucruri de oferit vizitatorilor.

Istorie

istorie Cehia

Istoria Cehiei este o istorie lungă și bogată, care datează din paleolitic. Cele mai vechi urme de locuire umană a teritoriului actual al Cehiei datează din această perioadă, în urmă cu aproximativ 2,5 milioane de ani.

În epoca bronzului, teritoriul Cehiei a fost locuit de triburi celtice. În secolul I î.Hr., romanii au cucerit teritoriul și l-au inclus în provincia romană Pannonia.

După căderea Imperiului Roman, teritoriul Cehiei a fost ocupat de diferite triburi germanice și slave. În secolul al IX-lea, a fost fondat Marele Cnezat al Moraviei, care a devenit o putere importantă în Europa Centrală.

În secolul al X-lea, Marele Cnezat al Moraviei a fost distrus de huni, iar teritoriul Cehiei a fost împărțit în mai multe state mici. În secolul al XII-lea, a fost fondat Regatul Boemiei, care a devenit o putere majoră în Europa Centrală.

În secolele următoare, Regatul Boemiei a fost condus de dinastia Přemysl, care a fost înlocuită de dinastia Habsburg în secolul al XVI-lea. În timpul domniei habsburgice, Cehia a fost inclusă în Imperiul Austriac.

În secolul al XIX-lea, Cehia a devenit un centru al mișcării de renaștere națională cehă. În 1848, a izbucnit o revoluție în Cehia, care a fost înăbușită de habsburgi.

În 1918, după Primul Război Mondial, Cehia a devenit parte a Cehoslovaciei independente. Cehoslovacia a fost o țară democratică, dar a fost ocupată de Germania Nazistă în 1938.

După cel de-al Doilea Război Mondial, Cehoslovacia a devenit un stat comunist. În 1989, a izbucnit Revoluția de Catifea, care a dus la căderea comunismului în Cehoslovacia.

În 1993, Cehoslovacia s-a despărțit în două țări independente: Cehia și Slovacia.

Perioade importante din istoria Cehiei

 • Epoca bronzului: Triburi celtice se stabilesc pe teritoriul Cehiei.
 • Imperiul Roman: Teritoriul Cehiei este inclus în provincia romană Pannonia.
 • Marele Cnezat al Moraviei: Se formează o putere importantă în Europa Centrală.
 • Regatul Boemiei: Se înființează un regat independent.
 • Dinastia Habsburg: Cehia este inclusă în Imperiul Austriac.
 • Mișcarea de renaștere națională cehă: Cehia devine un centru al naționalismului ceh.
 • Primul Război Mondial: Cehoslovacia devine o țară independentă.
 • Al Doilea Război Mondial: Cehoslovacia este ocupată de Germania Nazistă.
 • Revoluția de Catifea: Căderea comunismului în Cehoslovacia.
 • Despărțirea Cehoslovaciei: Cehoslovacia se desparte în două țări independente.

Personalități importante din istoria Cehiei

 • Václav I: Sfântul patron al Cehiei.
 • Jan Hus: Reformator religios care a fost ars pe rug de către autoritățile habsburgice.
 • Jan Amos Komenský: Pedagog și filozof care a fost cunoscut sub numele de „Părintele învățământului universal”.
 • Tomáš Garrigue Masaryk: Primul președinte al Cehoslovaciei.
 • Edvard Beneš: Al doilea președinte al Cehoslovaciei.
 • Alexander Dubček: Liderul Revoluției de Catifea.

Locuri importante din istoria Cehiei

 • Praga: Capitala Cehiei și un important centru cultural și istoric.
 • Castelul Praga: Unul dintre cele mai mari castele din lume.
 • Podul Carol: Un pod medieval care leagă Malá Strana de Staré Město.
 • Cesky Krumlov: Un oraș medieval bine conservat, situat în sud-ul Cehiei

Clima în Cehia

Cehia are o climă temperat-continentală, cu veri calde și ierni reci. Temperatura medie anuală este de aproximativ 10 grade Celsius. Ploile sunt abundente în regiunile montane, iar în regiunile joase sunt mai puțin frecvente.

Iernile în Cehia sunt lungi și reci, cu temperaturi medii de -1 până la 2 grade Celsius. Zăpada cade adesea în timpul iernii, iar stratul de zăpadă poate ajunge la zeci de centimetri înălțime.

Verile în Cehia sunt calde și umede, cu temperaturi medii de 18 până la 25 de grade Celsius. În timpul verii, se pot produce averse de ploaie și furtuni.

Precipitațiile în Cehia sunt abundente, cu o medie anuală de aproximativ 600 de milimetri. Ploile sunt mai abundente în regiunile montane, unde pot ajunge la 1.000 de milimetri pe an. În regiunile joase, precipitațiile sunt mai puțin frecvente, cu o medie anuală de aproximativ 500 de milimetri.

Diferența de temperatură între vară și iarnă este mare, datorită poziției geografice a Cehiei în interiorul continentului. Temperaturile medii din timpul verii sunt cu 20 de grade mai ridicate decât iarna.

Clima Cehiei este influențată de mai mulți factori, inclusiv:

 • Altitudinea: Regiunile montane au o climă mai rece și mai umedă decât regiunile joase.
 • Distanța față de mare: Cehia este o țară fără ieșire la mare, ceea ce înseamnă că este expusă influențelor continentale.
 • Circulația atmosferică: Cehia este situată într-o zonă de tranziție între clima oceanică și cea continentală.

Clima Cehiei are un impact semnificativ asupra economiei țării. Agricultura este o activitate importantă în Cehia, iar clima temperată permite cultivarea unei varietăți de culturi. Turismul este, de asemenea, o industrie importantă în Cehia, iar clima plăcută a țării atrage vizitatori din întreaga lume.

Populație

Cehia are o populație de aproximativ 10,5 milioane de locuitori, potrivit recensământului din 2021. Densitatea populației este de 129 de locuitori pe kilometru pătrat.

Structura populației

Populația Cehiei este relativ tânără, cu o vârstă medie de 42 de ani. Rata natalității este de 1,3 copii pe femeie, iar rata mortalității este de 10,6 decese pe 1.000 de locuitori.

Cea mai mare parte a populației este de etnie cehă, reprezentând aproximativ 81% din total. Minoritățile etnice importante includ slovacii, polonezii, germanii și romii.

Limba oficială a Cehiei este limba cehă, care este o limbă slavă. Limba germană este, de asemenea, vorbită de o minoritate semnificativă de cehi.

Religia majoritară în Cehia este catolicismul, care este practicat de aproximativ 26% din populație. Alte religii importante includ protestantismul, islamul și iudaismul.

Urbanizarea este o tendință importantă în Cehia, cu aproximativ 77% din populație care locuiește în zone urbane. Capitala țării, Praga, este cel mai mare oraș din Cehia, cu o populație de aproximativ 1,2 milioane de locuitori.

Perspectivele demografice

Se așteaptă ca populația Cehiei să continue să scadă în următorii ani, ca urmare a unei rate de natalitate scăzute și a unei speranțe de viață în creștere.

Limbi vorbite în Cehia

Limba oficială a Cehiei este limba cehă, care este o limbă slavă. Limba cehă este vorbită de aproximativ 96% din populația țării.

Limbile minorităților sunt, de asemenea, vorbite în Cehia. Cea mai importantă limbă minoritară este limba germană, care este vorbită de aproximativ 3% din populație. Alte limbi minoritare importante includ limba slovacă, limba poloneză și limba romă.

Limba germană este vorbită în principal în regiunea sud-vestică a Cehiei, care a fost odată parte din Germania. Limba slovacă este vorbită în principal în regiunea estică a Cehiei, care a fost odată parte din Slovacia. Limba poloneză este vorbită în principal în regiunea nord-estică a Cehiei, care a fost odată parte din Polonia. Limba romă este vorbită de comunitatea romă din Cehia.

Limba engleză este, de asemenea, vorbită pe scară largă în Cehia, în special în rândul persoanelor tinere și a celor cu studii superioare.

Educația în Cehia este obligatorie pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani. În școlile din Cehia, se predă limba cehă, precum și limba engleză și alte limbi străine.

Cultura cehă este bogată și diversă. Cultura cehă este influențată de tradițiile slavilor, germanilor și altor popoare care au locuit în Cehia de-a lungul timpului.

Economie

Cehia este o economie mixtă, cu un sector industrial puternic și un sector de servicii în creștere. Principalele industrii ale țării sunt industria auto, industria chimică și industria metalurgică.

PIB-ul Cehiei a fost de 281,8 miliarde de dolari în 2021, ceea ce înseamnă că țara se situează pe locul 36 în lume. PIB-ul pe cap de locuitor a fost de 26.821,25 dolari în 2021.

Sectorul industrial este cel mai important sector al economiei Cehiei, reprezentând aproximativ 40% din PIB. Industria auto este cea mai importantă industrie din Cehia, reprezentând aproximativ 25% din exporturile țării. Alte industrii importante includ industria chimică, industria metalurgică și industria prelucrătoare.

Sectorul de servicii este, de asemenea, un sector important al economiei Cehiei, reprezentând aproximativ 60% din PIB. Serviciile financiare, comerțul și turismul sunt cele mai importante sectoare de servicii din Cehia.

Comerțul exterior este important pentru economia Cehiei. Exporturile țării se ridică la aproximativ 200 de miliarde de dolari pe an, iar importurile se ridică la aproximativ 180 de miliarde de dolari pe an. Principalii parteneri comerciali ai Cehiei sunt Germania, Polonia, Slovacia și România.

Investițiile străine directe (ISD) sunt importante pentru economia Cehiei. ISD-ul în Cehia se ridică la aproximativ 10 miliarde de dolari pe an. Principalii investitori străini în Cehia sunt Germania, SUA și Franța.

Perspectivele economice

Se așteaptă ca economia Cehiei să continue să crească în următorii ani. Rata de creștere economică a țării este de așteptat să fie de aproximativ 3% în 2023.

Cehia este o țară cu o economie puternică și o forță de muncă calificată. Țara este, de asemenea, o destinație populară pentru investiții străine directe. Aceste factori fac din Cehia o țară atractivă pentru afaceri și investiții.

Turism

turism Cehia

Cehia este o destinație turistică populară, cunoscută pentru frumusețea sa naturală, patrimoniul cultural bogat și viața de noapte vibrantă.

Principalele atracții turistice din Cehia includ:

 • Praga: Capitala Cehiei și un important centru cultural și istoric. Orașul este renumit pentru Castelul Praga, Podul Carol și Piața Orașului Vechi.
 • Karlovy Vary: Un oraș balnear situat în sud-vestul țării, este cunoscut pentru izvoarele sale termale și pentru arhitectura sa Art Nouveau.
 • Cesky Krumlov: Un oraș medieval bine conservat, situat în sud-ul țării, este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.
 • Brno: Al doilea oraș ca mărime din Cehia, este un oraș vibrant, cu o scenă culturală vibrantă.
 • Kutná Hora: Un oraș medieval situat în centrul Cehiei, este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.
 • Moravia: Regiunea estică a Cehiei este cunoscută pentru peisajele sale frumoase, pentru vinurile sale de calitate și pentru orașele sale istorice.

Cehia este o țară accesibilă pentru turiști, cu o varietate de opțiuni de cazare și transport. Țara este, de asemenea, relativ sigură, cu o rată scăzută a criminalității.

Sezonul turistic de vârf în Cehia este în timpul verii, când vremea este caldă și plăcută. Cu toate acestea, țara este o destinație populară pentru călătorii pe tot parcursul anului.

Turismul este o industrie importantă pentru economia Cehiei, reprezentând aproximativ 10% din PIB.

Cultură

Cehia

Cultura Cehiei este bogată și diversă, fiind influențată de tradițiile slavilor, germanilor și altor popoare care au locuit în Cehia de-a lungul timpului.

Arhitectura cehă este o combinație de stiluri, de la arhitectura romanică și gotică din Evul Mediu până la arhitectura Art Nouveau și Art Deco din secolul al XX-lea. Unele dintre cele mai faimoase exemple de arhitectură cehă includ Castelul Praga, Podul Carol și Piața Orașului Vechi din Praga, Biserica Sf. Vitus din Praga, Orașul Vechi din Brno și Cesky Krumlov.

Muzica cehă este o tradiție vibrantă, cu o gamă largă de stiluri, de la muzică populară tradițională până la muzică clasică. Printre cei mai renumiți compozitori cehi se numără Bedřich Smetana, Antonín Dvořák și Leoš Janáček.

Literatura cehă este, de asemenea, o tradiție bogată, cu o serie de scriitori de renume mondial, cum ar fi Jan Hus, Jan Amos Komenský, Karel Čapek și Milan Kundera.

Arta cehă este o altă zonă de excelență, cu o varietate de stiluri și tehnici. Printre cei mai renumiți artiști cehi se numără Alfons Mucha, František Kupka și Josef Čapek.

Mâncarea cehă este o parte importantă a culturii cehe, fiind cunoscută pentru carnea sa delicioasă, berea sa aromată și produsele sale lactate bogate. Printre cele mai populare feluri de mâncare cehe se numără svíčková na smetaně (file de vită cu sos de smântână), guláš (tocană de carne), knedlíky (găluște) și pivo (bere).

Festivalurile sunt o parte importantă a vieții culturale cehe, cu o varietate de evenimente care au loc pe tot parcursul anului. Printre cele mai populare festivaluri cehe se numără Festivalul de Film de la Praga, Festivalul de Muzică de la Praga și Festivalul de Teatru de la Praga.

Cehia este o țară cu o cultură vibrantă și diversă, care oferă ceva pentru toată lumea.

Atracții turistice

Cehia este o țară cu o istorie bogată și o cultură vibrantă, ceea ce o face o destinație turistică populară. Iată câteva dintre cele mai populare atracții turistice din Cehia:

Praga

Praga
Praga, capitala Republicii Cehe, este unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa, cu o istorie și arhitectură impresionante. Este faimoasă pentru castelele sale medievale, podurile sale istorice și centrul vechi plin de farmec.

Praga este, de asemenea, un centru cultural și artistic important, cu o bogată moștenire muzicală și literară. Este o destinație turistică populară, oferind vizitatorilor săi o combinație unică de istorie, cultură și frumusețe arhitecturală.

Karlovy Vary

Karlovy Vary, situat în Republica Cehă, este un oraș balnear renumit pentru izvoarele sale termale și arhitectura sa de epocă. Acesta este un loc popular pentru tratamentele spa și este celebru pentru festivalul său internațional de film.

De asemenea, Karlovy Vary oferă o atmosferă elegantă și peisaje rurale frumoase, atrăgând vizitatori din întreaga lume în căutare de relaxare și recreere.

Cesky Krumlov

Cesky Krumlov este un oraș medieval din Republica Cehă, situat pe malul râului Vltava. Este cunoscut pentru castelul său impresionant, străzile pietruite și arhitectura sa istorică bine conservată.

Orașul este o atracție turistică majoră, oferind vizitatorilor săi o incursiune în atmosfera și frumusețea Evului Mediu.

Brno

Brno Cehia
Brno este al doilea cel mai mare oraș din Cehia și un important centru cultural, economic și universitar. Este renumit pentru arhitectura sa barocă, castelele și piața sa centrală animată.

Orașul găzduiește evenimente importante precum Târgul de Crăciun și Festivalul Ignis Brunensis, cunoscut pentru spectacolele sale de artificii. De asemenea, Brno are parcuri frumoase și o atmosferă vibrantă, atrăgând atât localnici cât și turiști.

Kutná Hora

Kutná Hora este un oraș istoric din Cehia, cunoscut pentru siturile sale din patrimoniul mondial UNESCO, cum ar fi Catedrala Sf. Bărbora și Ossuarul de la Sedlec. Acest oraș medieval a fost în trecut un important centru minier și comercial, iar astăzi încântă vizitatorii cu arhitectura sa gotică impresionantă și atmosfera sa pitorească.

Moravia

Moravia Cehia
Moravia este o regiune istorică și culturală situată în partea estică a Cehiei. Este renumită pentru peisajele sale pitorești, vinurile sale excelente și orașele pline de istorie, cum ar fi Brno și Olomouc. Moravia oferă o bogată moștenire culturală, incluzând castele medievale, biserici vechi și tradiții locale bine conservate. Această regiune este o destinație populară pentru cei interesați de istorie, artă și gastronomie.

Gastronomie

Gastronomia Cehiei este o combinație de influențe germane, austriece și slavone. Este cunoscută pentru carnea sa delicioasă, berea sa aromată și produsele sale lactate bogate.

Unele dintre cele mai populare feluri de mâncare cehe includ:

 • Svíčková na smetaně: Acest fel de mâncare tradițional este preparat cu file de vită gătit la cuptor și servit cu sos de smântână, cartofi și găluște.
 • Guláš: Acest fel de mâncare este o tocană de carne de vită, porc sau miel, cu legume, ierburi și condimente.
 • Knedlíky: Acestea sunt găluște tradiționale cehe, care pot fi servite cu o varietate de sosuri și umpluturi.
 • Pivo: Cehia este cunoscută pentru berea sa de calitate, care este produsă din ingrediente locale.

Alte feluri de mâncare populare din Cehia includ:

 • Vepřo knedlo zelo: Acest fel de mâncare este preparat cu carne de porc, găluște și varză roșie.
 • Česnečka: Acestă supă cremoasă este preparată cu usturoi, cartofi și crenvurști.
 • Palačinky: Aceste clătite subțiri sunt servite cu o varietate de toppinguri, cum ar fi dulceață, fructe sau ciocolată.
 • Trdelník: Acest desert tradițional este un covrig lung, care este copt pe un grătar special.

Berea este o parte importantă a culturii cehe. Țara are o lungă tradiție de producție de bere, iar berea cehă este cunoscută pentru aroma sa bogată și complexă. Există peste 100 de berării în Cehia, fiecare cu propriile sale arome și stiluri unice.

Cehia este o destinație culinară excelentă pentru cei care iubesc mâncarea tradițională, bogată și aromată.

Viza pentru Cehia

Cehia este un stat membru al Uniunii Europene și al Spațiului Schengen. Cetățenii țărilor UE și SEE nu au nevoie de viză pentru a călători în Cehia. Cetățenii altor țări au nevoie de viză pentru a călători în Cehia, cu excepția cazului în care țara lor are un acord de viză cu Cehia.

Tipuri de vize pentru Cehia

Există mai multe tipuri de vize pentru Cehia, în funcție de scopul călătoriei:

 • Viza de scurtă ședere: Această viză este valabilă pentru o perioadă de până la 90 de zile și este valabilă pentru o singură intrare sau pentru mai multe intrări. Este necesară pentru călătoriile în scopuri turistice, de afaceri sau de tranzit.
 • Viza de lungă ședere: Această viză este valabilă pentru o perioadă de peste 90 de zile și este valabilă pentru o singură intrare sau pentru mai multe intrări. Este necesară pentru călătoriile în scopuri de studiu, muncă sau reședință permanentă.
 • Viza de tranzit: Această viză este valabilă pentru o perioadă de până la 5 zile și este valabilă pentru o singură intrare. Este necesară pentru călătoriile prin Cehia pe drumul către o altă țară.

Cerințe pentru obținerea unei vize pentru Cehia

Cerințele pentru obținerea unei vize pentru Cehia variază în funcție de tipul de viză solicitată. Cu toate acestea, în general, sunt necesare următoarele documente:

 • Cerere de viză completată și semnată
 • Pașaport valabil pentru cel puțin 3 luni după data de expirare a vizei
 • 2 fotografii color, recent realizate, cu dimensiunea 35 x 45 mm
 • Dovada rezervării de zbor și cazare
 • Dovada asigurării de sănătate valabile pentru întreaga perioadă a șederii în Cehia
 • Dovada mijloacelor financiare suficiente pentru a acoperi costurile călătoriei și șederii
 • Documente care să justifice scopul călătoriei

Procedura de aplicare pentru o viză pentru Cehia

Aplicațiile pentru vize pentru Cehia se depun la Ambasada sau Consulatul Cehiei din țara dumneavoastră de reședință. Pentru a solicita o viză, trebuie să faceți o programare online. La data programării, trebuie să prezentați toate documentele necesare și să plătiți taxa de viză.

Termenul de procesare a unei vize pentru Cehia

Termenul de procesare a unei vize pentru Cehia este de obicei de 15 zile lucrătoare. Cu toate acestea, în cazul cererilor complexe, termenul de procesare poate fi mai lung.

Costul unei vize pentru Cehia

Taxa de viză pentru Cehia variază în funcție de tipul de viză solicitată. Taxa de viză pentru o viză de scurtă ședere este de 80 EUR. Taxa de viză pentru o viză de lungă ședere este de 120 EUR.

Informații suplimentare

Pentru informații suplimentare despre vizele pentru Cehia, puteți consulta site-ul web al Ambasadei sau Consulatului Cehiei din țara dumneavoastră de reședință.

Concluzie

concluzie cehia
Republica Cehă reprezintă un destinație bogată în istorie și cultură, cu o moștenire arhitecturală și artistică remarcabilă. Peisajele sale naturale impresionante și orașele pline de farmec fac din Cehia o atracție turistică deosebită. În ciuda trecutului său tumultuos, Cehia a reușit să-și păstreze identitatea și să prospere ca o țară modernă.

Învăluită într-o aură de mister și eleganță, Cehia continuă să fascineze și să inspire vizitatorii din întreaga lume. Prin combinarea frumuseții naturale, a patrimoniului cultural și a ospitalității sale, Cehia rămâne un colț de paradis pentru cei ce îi trec pragul.
crossmenu