Danemarca: o țară modernă cu peisaje de poveste

Danemarca, o țară situată în nordul Europei, este celebră pentru peisajele sale de poveste, cultura sa bogată și standardul ridicat de viață. De la orașele sale cosmopolite la satele pitorești, Danemarca încântă cu o istorie fascinantă, oameni prietenoși și inovații remarcabile.

Geografie

Danemarca este o țară nordică situată în Europa de Nord. Este constituită din peninsula Iutlanda (Jylland) și 443 insule care au primit nume. Dintre acestea, 76 nu sunt locuite.

Așezare geografică

Danemarca se află la limita dintre Marea Baltică și Marea Nordului. Se învecinează la nord cu Marea Nordului, la est și sud cu Marea Baltică, la sud cu Germania și la vest cu Marea Nordului.

Suprafață

Suprafața totală a Danemarcei este de 43.094 km², din care 42.394 km² este uscat și 700 km² este apă.

Relief

Danemarca este o țară joasă, cu o înălțime medie de 31 m deasupra nivelului mării. Cel mai înalt punct din țară este Yding Skovhøj, cu o altitudine de 170,86 m.

Hidrografie

Danemarca are o coastă lungă de 7.314 km. Principalele râuri din țară sunt Gudenå, Skjern Å și Vejle Å.

Vegetație

În trecut, Danemarca era puternic împădurită, dar în prezent pădurile ocupă doar aproximativ 12% din suprafața țării.

Faună

Fauna Danemarcei este bogată și diversă. În țară se găsesc o varietate de mamifere, cum ar fi iepuri, vulpi, pisici sălbatice, mistreți și elani. De asemenea, există o varietate de păsări, reptile și amfibieni.

Resurse naturale

Principalele resurse naturale ale Danemarcei sunt petrolul, gazele naturale și turba.

Utilizarea terenurilor

În Danemarca, 33% din terenuri sunt folosite pentru agricultură, 21% pentru păduri, 11% pentru construcții și 35% pentru alte utilizări.

Capitală

Capitala Danemarcei este Copenhaga.

Regiuni

Danemarca este împărțită în 5 regiuni:

 • Capitala Danemarcei (Hovedstaden)
 • Danemarca Centrală (Midtjylland)
 • Danemarca de Nord (Nordjylland)
 • Zealand (Sjælland)
 • Danemarca de Sud (Region Syddanmark)

Insulele

Danemarca este formată din peninsula Iutlanda și 443 insule care au primit nume. Dintre acestea, 76 nu sunt locuite. Cele mai mari insule sunt:

 • Zealand (Sjælland)
 • Funen (Fyn)
 • Bornholm
 • Lolland
 • Falster
 • Møn
 • Langeland
 • Amager

Infrastructură

Danemarca are o infrastructură bine dezvoltată. Rețeaua de drumuri este bine întreținută și modernă. Rețeaua feroviară este, de asemenea, bine dezvoltată. Danemarca are, de asemenea, o rețea de transport maritim importantă.

Istorie

Istoria Danemarcei ca regat unificat începe în secolul al VIII-lea. Cele mai vechi descoperiri arheologice din Danemarca datează din 130.000-110.000 î.Hr., în perioada interglaciară Eem. Oamenii au locuit pe teritoriul de azi al Danemarcei din aproximativ 12.500 î.Hr. și există dovezi că se practica agricultura pe la 3900 î.Hr.

Epoca Vikingă

Epoca Vikingă a Danemarcei a început în jurul anului 800 d.Hr. și a durat până în jurul anului 1100 d.Hr. În această perioadă, vikingii danezi au fost călători și exploratori iscusiți. Au navigat în întreaga Europă și au fondat colonii în Islanda, Groenlanda și America de Nord.

Uniunea Kalmar

În 1397, Danemarca, Norvegia și Suedia au format Uniunea Kalmar. Uniunea a fost o confederație de state, dar Danemarca a fost puterea dominantă. Uniunea a durat până în 1523, când Suedia s-a separat.

Războaiele cu Suedia

În secolul al XVII-lea, Danemarca a fost implicată în o serie de războaie cu Suedia. Războaiele s-au încheiat cu înfrângerea Danemarcei și pierderea unor teritorii, inclusiv Norvegia.

Epoca Iluminării

În secolul al XVIII-lea, Danemarca a cunoscut o perioadă de progres cultural și economic. În această perioadă, a fost fondată Academia Regală Daneză de Științe și Litere și a fost construită Palatul Amalienborg.

Revoluția din 1848

În 1848, a avut loc o revoluție în Danemarca. Revoluția a dus la introducerea unei constituții noi, care a stabilit un sistem parlamentar.

Primul Război Mondial

În timpul Primului Război Mondial, Danemarca a rămas neutră.

Al Doilea Război Mondial

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Danemarca a fost ocupată de Germania Nazistă. Ocupația a durat până în 1945.

După război

După război, Danemarca a cunoscut o perioadă de prosperitate. Țara a devenit un membru fondator al NATO și al Uniunii Europene.

Danemarca astăzi

Danemarca este o țară dezvoltată, cu un nivel ridicat de trai. Țara este cunoscută pentru sistemul său de asistență socială, pentru politica sa de mediu și pentru cultura sa.

Astăzi, Danemarca este o țară prosperă și democratică. Țara este un membru important al Uniunii Europene și al NATO.

Clima în Danemarca

Danemarca are o climă temperată, cu ierni blânde și veri răcoroase. Temperatura medie anuală este de 8,3 °C.

Iernile în Danemarca sunt blânde, cu temperaturi medii de 0 °C în ianuarie și februarie. Însă, vremea poate fi imprevizibilă și pot fi perioade de frig și zăpadă.

Verile în Danemarca sunt răcoroase, cu temperaturi medii de 16 °C în august. Sunt, de asemenea, umede, cu precipitații frecvente.

Clima Danemarcei este influențată de apropierea de Marea Baltică și Marea Nordului. Marea Baltică este o mare semi-închisă, care are un efect de atenuare asupra climei. Acest lucru înseamnă că temperaturile din Danemarca sunt mai blânde decât cele din alte țări situate la aceeași latitudine.

Vânturile sunt un alt factor important care influențează clima Danemarcei. Vânturile bat adesea din vest, aducând aer rece din Atlantic. Acest lucru poate duce la scăderi bruște ale temperaturilor, chiar și în timpul verii.

Danemarca are o cantitate medie de precipitații de 712 mm pe an. Precipitațiile sunt distribuite uniform pe tot parcursul anului, dar sunt mai frecvente în timpul toamnei și iernii.

Populație

Populația Danemarcei este de aproximativ 5,8 milioane de locuitori. Densitatea populației este de 133,4 locuitori pe km².

Structura demografică

Structura demografică a Danemarcei este relativ stabilă. Vârsta medie a populației este de 42 de ani.

Sex

Bărbații reprezintă 49,7% din populație, iar femeile reprezintă 50,3%.

Vârstă

Cea mai mare parte a populației Danemarcei este concentrată în grupa de vârstă de 20-64 de ani. 15,6% din populație are sub 15 ani, iar 16,2% are peste 65 de ani.

Nașteri și decese

Rata natalității în Danemarca este de 10,5 nașteri la 1.000 de locuitori. Rata mortalității este de 10,3 decese la 1.000 de locuitori.

Imigrație

Danemarca are o populație imigrantă relativ mică, de aproximativ 13% din totalul populației. Cele mai mari grupuri de imigranți provin din Germania, Turcia, Polonia și Somalia.

Religie

Creștinismul este religia majoritară din Danemarca. Aproximativ 80% din populație este luterană. Alte religii importante sunt islamul, catolicismul și iudaismul.

Educație

Educația în Danemarca este obligatorie până la vârsta de 16 ani. Sistemul de învățământ danez este gratuit și universal.

Sănătate

Sănătatea în Danemarca este la un nivel ridicat. Sistemul de sănătate danez este universal și gratuit.

Societate

Danemarca este o societate relativ egalitară. Țara are un sistem puternic de asistență socială și o economie prosperă.

Limbi vorbite în Danemarca

Limba oficială a Danemarcei este daneză. Este o limbă germanică de nord, strâns înrudită cu suedeza și norvegiana.

Daneza este vorbită de aproximativ 5,6 milioane de oameni în Danemarca, inclusiv de aproximativ 80% din populația autohtonă. Este, de asemenea, vorbită de minorități daneze din alte țări, cum ar fi Germania și Suedia.

Engleza este, de asemenea, o limbă vorbită pe scară largă în Danemarca. Este o limbă de învățământ obligatorie în școlile daneze și este folosită în mod obișnuit în afaceri, comerț și turism.

Alte limbi vorbite în Danemarca includ:

 • Germana este vorbită de aproximativ 300.000 de oameni în Danemarca, în special în regiunea Schleswig de Sud.
 • Poloneza este vorbită de aproximativ 100.000 de oameni în Danemarca, în special în regiunile Copenhaga și Aarhus.
 • Turca este vorbită de aproximativ 50.000 de oameni în Danemarca, în special în regiunile Copenhaga și Aarhus.
 • Somaleza este vorbită de aproximativ 30.000 de oameni în Danemarca, în special în regiunea Copenhaga.

Danemarca are o politică de integrare activă, care urmărește să ajute imigranții să învețe limba daneză și să se integreze în societatea daneză.

Economie

Danemarca este o economie dezvoltată, cu un PIB pe cap de locuitor ridicat. Țara este cunoscută pentru sistemul său de asistență socială, pentru politica sa de mediu și pentru cultura sa.

Sectoarele economice

Principalele sectoare economice ale Danemarcei sunt:

 • Agricultura este o industrie importantă în Danemarca. Țara este un important producător de cereale, lapte și carne.
 • Industria este, de asemenea, o industrie importantă în Danemarca. Țara este un important producător de mașini, produse chimice și farmaceutice.
 • Serviciile sunt, de asemenea, o industrie importantă în Danemarca. Țara este un important centru financiar și de afaceri.

Comerțul

Danemarca este un comerciant internațional activ. Principalii parteneri comerciali ai Danemarcei sunt Germania, Suedia și Norvegia.

Starea economiei

Economia Danemarcei este în general stabilă și puternică. PIB-ul Danemarcei a crescut cu 4,9% în 2021. Rata șomajului este de 3,8%, una dintre cele mai scăzute din lume.

Perspectivele economice

Perspectivele economice ale Danemarcei sunt bune. Țara este așteptată să continue să crească economic în anii următori.

Turism

Danemarca este o țară populară pentru turiști, atrăgând peste 10 milioane de vizitatori în fiecare an. 

Danemarca este, de asemenea, o țară populară pentru iubitorii de natură, oferind o varietate de oportunități de drumeții, ciclism și observare a păsărilor. Țara are, de asemenea, o coastă lungă, cu plaje frumoase și oportunități de înot, surfing și pescuit.

Turismul este o industrie importantă pentru Danemarca, contribuind la aproximativ 10% din PIB-ul țării.

Cultură

Danemarca este o țară cu o cultură bogată și diversă, care a fost influențată de istoria sa lungă și de poziția sa geografică.

Arta și cultura populară

Danemarca are o istorie bogată în artă și cultură populară. Printre artiștii danezi celebri se numără pictorii Carl Bloch și Vilhelm Hammershøi, sculptorul Bertel Thorvaldsen și compozitorul Carl Nielsen.

Cultura populară daneză include o varietate de tradiții, cum ar fi dansul folcloric, muzica și literatura. Danemarca este, de asemenea, cunoscută pentru jocurile sale de societate, cum ar fi Lego și Yahtzee.

Stilul de viață

Danezii sunt cunoscuți pentru stilul lor de viață relaxat și echilibrat. Ei apreciază timpul petrecut cu familia și prietenii și acordă o mare importanță calității vieții.

Hygge

Hygge este un cuvânt danez care nu are o traducere directă în limba română. Este un sentiment de confort, relaxare și bunăstare. Hygge este adesea asociat cu activități simple, cum ar fi petrecerea timpului cu cei dragi, sărbătorirea cu familia și prietenii sau savurarea unei cești de cafea într-o zi rece.

Societatea daneză

Danemarca este o societate relativ egalitară. Țara are un sistem puternic de asistență socială și o economie prosperă.
Danezii sunt cunoscuți pentru faptul că sunt o națiune prietenoasă și primitoare. Ei sunt, de asemenea, foarte respectuoși față de mediu și acordă o mare importanță drepturilor omului.

Perspectivele culturale

Danemarca este o țară care este în continuă schimbare. Țara este deschisă la noi idei și culturi și este întotdeauna în căutarea unor noi modalități de a îmbunătăți viața oamenilor.

Atracții turistice

Danemarca este o țară cu o mulțime de atracții turistice, de la orașe vibrante și cosmopolite la peisaje naturale uimitoare. Iată câteva dintre cele mai populare atracții turistice din Danemarca:

 • Copenhaga, capitala Danemarcei, este un oraș vibrant și cosmopolit, cu o mulțime de muzee, galerii de artă și atracții culturale. Printre atracțiile sale cele mai populare se numără:

  • Parcul Tivoli, un parc de distracții istoric construit în 1843.
  • Castelul Rosenborg, o reședință regală din secolul al XVII-lea, care găzduiește colecția de bijuterii regale daneze.
  • Nyhavn, un port istoric cu clădiri colorate, care este un loc popular pentru turiști și localnici.
 • Castelul Kronborg, un castel renascentist din orașul Helsingør, cunoscut pentru rolul său în piesa lui Shakespeare Hamlet.
 • Insula Bornholm, o insulă din Marea Baltică cu o coastă pitorească, plaje frumoase și sate tradiționale.
 • Legoland Billund, un parc de distracții tematizat Lego, situat în orașul Billund.

Fiecare dintre cele mai mari orașe din Danemarca are propriile sale atracții unice. Aarhus, al doilea oraș ca mărime din Danemarca, găzduiește Muzeul ARoS, un muzeu de artă contemporană cu o cupolă de sticlă colorată. Odense, orașul natal al lui Hans Christian Andersen, găzduiește Muzeul Hans Christian Andersen, care prezintă o colecție de obiecte și materiale legate de viața și opera scriitorului.

Danemarca este, de asemenea, o țară populară pentru iubitorii de natură, oferind o varietate de oportunități de drumeții, ciclism și observare a păsărilor. Țara are, de asemenea, o coastă lungă, cu plaje frumoase și oportunități de înot, surfing și pescuit.

Iată câteva dintre cele mai populare atracții naturale din Danemarca:

 • Parcul Național Thy, un parc național situat în nord-vestul Danemarcei, cu o varietate de peisaje, inclusiv păduri, dune de nisip și lacuri.
 • Insula Møn, o insulă din Marea Baltică cu o coastă dramatică, cu stânci albe și golfuri.
 • Insula Bornholm, o insulă din Marea Baltică cu o coastă pitorească, plaje frumoase și sate tradiționale.
 • Parcul Național Mols Bjerge, un parc național situat în sudul Danemarcei, cu o varietate de peisaje, inclusiv păduri, dealuri și lacuri.

Danemarca este o țară cu o istorie și o cultură bogată, care oferă ceva pentru toată lumea. Fie că sunteți interesat de istorie, cultură, natură sau divertisment, Danemarca este o destinație turistică excelentă.

Gastronomie

Gastronomia daneză este o bucătărie simplă, dar delicioasă, care se concentrează pe ingredientele proaspete și de sezon. Peștele și fructele de mare joacă un rol important în bucătăria daneză, datorită locației țării pe coasta Mării Baltice. Alte ingrediente populare includ carnea de porc, carnea de vită, legumele și cartofii.

Unele dintre cele mai populare feluri de mâncare daneze includ:

 • Flæskesteg (ceafă de porc prăjită) este o mâncare tradițională daneză, care este adesea servită cu varză roșie și cartofi prăjiți.

 • Frikadeller (chifteluțe) sunt o altă mâncare tradițională daneză, care este adesea servită cu sos de roșii sau sos de muștar.
 • Smørrebrød (sandvișuri daneze) sunt o opțiune populară pentru micul dejun, prânzul sau cina. Smørrebrød-ul este de obicei făcut cu pâine neagră, unt și o varietate de garnituri, cum ar fi pește, carne, legume sau brânză.
 • Æbleskiver (gogoși daneze) sunt o delicatesă populară în timpul sărbătorilor de iarnă. Æbleskiver-ul sunt de obicei servite cu glazură de zahăr pudră sau sos de mere.

Danezii sunt cunoscuți pentru dragostea lor de cafea. Cafeaua este de obicei servită cu lapte și zahăr.

Danemarca are, de asemenea, o scenă culinară vibrantă, cu o varietate de restaurante care servesc preparate din bucătăria daneză modernă.

Viza pentru Danemarca

Cetățenii români care doresc să călătorească în Danemarca trebuie să obțină o viză, cu excepția cazului în care sunt cetățeni ai Uniunii Europene, Islandei, Liechtensteinului, Norvegiei sau Elveției.

Tipuri de vize pentru Danemarca

Există două tipuri principale de vize pentru Danemarca:

 • Viza de scurtă ședere: Acest tip de viză este valabil pentru o perioadă de maximum 90 de zile în decurs de 6 luni. Este necesară pentru călătorii de afaceri, turism sau vizite familiale.
 • Viza de lungă ședere: Acest tip de viză este valabil pentru o perioadă mai mare de 90 de zile. Este necesară pentru călătorii care doresc să studieze, să lucreze sau să se stabilească în Danemarca.

Documentele necesare pentru obținerea unei vize pentru Danemarca

Documentele necesare pentru obținerea unei vize pentru Danemarca includ:

 • Cerere de viză completată și semnată
 • Pașaport valabil cel puțin 3 luni după data de expirare a vizei
 • 2 fotografii de dimensiune pașaport
 • Dovada rezervării de zbor sau transport
 • Dovada rezervării de cazare
 • Dovada mijloacelor financiare suficiente pentru a vă întreține pe parcursul șederii
 • Dovada asigurării de călătorie
 • Dovada scopului călătoriei (de exemplu, invitație de afaceri, confirmare de înscriere la cursuri etc.)

Procesul de obținere a unei vize pentru Danemarca

Cererea de viză pentru Danemarca poate fi depusă la Ambasada sau Consulatul Danemarcei din țara dumneavoastră.

Pentru a depune o cerere de viză, trebuie să programați o întâlnire la Ambasadă sau Consulat. La întâlnire, veți trebui să prezentați toate documentele necesare și să plătiți taxa de viză.

Taxa de viză pentru Danemarca este de 80 EUR.

Termenul de procesare a unei vize pentru Danemarca

Termenul de procesare a unei vize pentru Danemarca este de aproximativ 10 zile lucrătoare. Cu toate acestea, poate dura mai mult timp, în funcție de volumul de solicitări.

Recomandări

Pentru a vă asigura că obțineți viza pentru Danemarca, vă recomandăm să depuneți cererea cu cel puțin 2 săptămâni înainte de data călătoriei dumneavoastră.

De asemenea, vă recomandăm să verificați site-ul web al Ambasadei sau Consulatului Danemarcei din țara dumneavoastră pentru informații actualizate despre cerințele de viză.

Concluzie

Danemarca rămâne o destinație fermecătoare și inovatoare, cu o bogată istorie culturală și o perspectivă modernă asupra vieții. Cu o abordare progresistă în ceea ce privește sustenabilitatea, această țară nordică este un lider în adoptarea energiei regenerabile și a practicilor ecologice.

Cu peisaje idilice, orașe vibrante și locuitori prietenoși, Danemarca continuă să atragă atenția și admirația vizitatorilor din întreaga lume. De la designul său iconic la gastronomia sa rafinată, Danemarca reușește să îmbine tradiția cu inovația într-un mod remarcabil.

Prin urmare, este clar că această țară mică, dar puternică, merită pe deplin reputația sa de loc al fericirii și inovației. În ansamblu, Danemarca rămâne o perlă nordică care își păstrează farmecul atemporal și influența culturală.

crossmenu