Portugalia: o experiență unică de călătorie cu peisaje memorabile

Portugalia, situată în partea de vest a Europei, este un loc fascinant bogat în istorie, cultură și peisaje diverse. Cu o populație prietenoasă și o moștenire marină vastă, țara este cunoscută pentru plajele sale spectaculoase, orașele istorice și gastronomia sa delicioasă. De la orașele cosmopolite precum Lisabona și Porto, până la satele pitorești și peisajele montane, Portugalia oferă o varietate excepțională de experiențe unice de călătorie.

Geografie

Portugalia este o țară situată în extrema sud-vestică a Europei, din Peninsula Iberică, învecinându-se cu Oceanul Atlantic la vest și la sud, și cu Spania la nord și la est. Teritoriul portughez include o zonă din Peninsula Iberică (denumită de majoritatea portughezilor continentul) și două arhipelaguri din Oceanul Atlantic: Insulele Madeira și Azore.

Continentul portughez este împărțit în două zone geomorfologice de râul ei principal Tejo (Tagus). În nord, relieful este format din munți, cu altitudini de peste 2.000 de metri în Sierra de Estrela, cel mai înalt vârf din Portugalia. În sud, spre Algarve, relieful este format mai ales din câmpii și clima de aici este ceva mai călduroasă și mai uscată decât în nordul răcoros și ploios.

Cele mai importante râuri ale Portugaliei continentale

 • Tejo (Tagus) - cel mai lung râu din Portugalia, cu o lungime de 1.007 kilometri;
 • Douro - râu celebru pentru podgoriile sale, cu o lungime de 897 kilometri;
 • Guadiana - râu care formează o parte din granița dintre Portugalia și Spania, cu o lungime de 828 kilometri;
 • Minho - râu care formează o parte din granița dintre Portugalia și Spania, cu o lungime de 310 kilometri.

Clima Portugaliei este mediteraneană, cu veri calde și uscate și ierni blânde și ploioase. În nord, clima are un caracter mai oceanic, cu precipitații mai abundente.

Flora și fauna Portugaliei sunt diverse. În nord, pădurile de foioase sunt predominante, în timp ce în sud, vegetația este mai deșertică. Fauna este reprezentată de mamifere, păsări, reptile și amfibieni.

Portugalia este o țară cu o coastă lungă de 1.100 de kilometri, care oferă o varietate de peisaje, de la plaje cu nisip fin până la stânci abrupte. Coasta este un important centru turistic, cu destinații populare precum Algarve, Lisbona și Porto.

Insulele Madeira și Azore sunt două arhipelaguri vulcanici din Oceanul Atlantic, care aparțin de Portugalia. Insulele Madeira sunt situate la aproximativ 600 de kilometri de coasta Portugaliei, în timp ce Insulele Azore sunt situate la aproximativ 1.400 de kilometri de coasta Portugaliei.

Insulele Madeira sunt cunoscute pentru clima lor subtropicală, cu temperaturi blânde pe tot parcursul anului. Insulele sunt, de asemenea, renumite pentru frumusețea lor naturală, cu plaje cu nisip negru, stânci abrupte și păduri luxuriante.

Insulele Azore sunt cunoscute pentru relieful lor vulcanic, cu munți, văi și lacuri. Insulele sunt, de asemenea, renumite pentru clima lor blândă, cu precipitații abundente.

Portugalia este o țară cu o geografie diversă, care oferă o varietate de peisaje și atracții turistice.

Istorie

Istoria Portugaliei este o istorie lungă și bogată, care datează de mii de ani. Regiunea în care se află Portugalia în prezent a fost locuită de oameni încă din paleolitic. În perioada preistorică, aici au trăit diferite triburi, inclusiv ibericii, care erau locuitorii indigeni ai Peninsulei Iberice.

În secolul al III-lea î.Hr., romanii au cucerit Peninsula Iberică și au fondat provincia Lusitania, care includea teritoriul Portugaliei. Lusitania a fost o provincie romană importantă, iar romanii au lăsat o amprentă profundă în cultura și limba portugheză.

În secolul al V-lea d.Hr., romanii au fost învinși de vizigoți, care au fondat un regat în Peninsula Iberică. În secolul al VIII-lea, vizigoții au fost învinși de arabi, care au cucerit Peninsula Iberică și au fondat Califatul Umayad.

În secolul al XII-lea, Portugalia a început să se lupte pentru independență de Spania. În 1139, Afonso Henriques a devenit primul rege al Portugaliei independente.

În secolele al XV-lea și al XVI-lea, Portugalia a devenit o mare putere maritimă. Exploratorii portughezi, cum ar fi Vasco da Gama și Bartolomeu Dias, au descoperit noi rute maritime către Asia și Africa. Portugalia a devenit o putere colonială importantă, cu colonii în Africa, America și Asia.

În secolul al XVII-lea, Portugalia a intrat în declin. Spania a anexat Portugalia în 1580, iar Portugalia a pierdut multe din coloniile sale.

În secolul al XIX-lea, Portugalia a devenit o republică. Cu toate acestea, țara a fost marcată de instabilitate politică și economică.

În secolul al XX-lea, Portugalia a fost condusă de o dictatură autoritară. Dictatura a fost răsturnată în 1974, iar Portugalia a devenit o democrație.

În prezent, Portugalia este o țară membră a Uniunii Europene și a NATO. Țara este o destinație turistică populară, cunoscută pentru plajele sale frumoase, arhitectura sa istorică și cultura sa vibrantă.

Cele mai importante evenimente din istoria Portugaliei

 • Secolul al III-lea î.Hr.: Romanii cuceresc Peninsula Iberică și înființează provincia Lusitania.
 • Secolul al V-lea d.Hr.: Vizigoții cuceresc Peninsula Iberică și fondează un regat.
 • Secolul al VIII-lea: Arabii cuceresc Peninsula Iberică și fondează Califatul Umayad.
 • 1139: Afonso Henriques devine primul rege al Portugaliei independente.
 • Secolul al XV-lea: Exploratorii portughezi descoperă noi rute maritime către Asia și Africa.
 • 1580: Spania anexează Portugalia.
 • 1822: Portugalia devine o republică.
 • 1974: Dictatura portugheză este răsturnată.
 • 1986: Portugalia aderă la Comunitatea Economică Europeană (CEE), care mai târziu a devenit Uniunea Europeană (UE).

Portugalia este o țară cu o istorie bogată și diversă. Țara a jucat un rol important în istoria lumii, iar cultura și limba sa sunt influențate de diferite culturi și civilizații.

Clima

Clima Portugaliei este caracterizată în principal de un climat mediteranean, cu veri calde și uscate și ierni blânde și ploioase. În nord, clima are un caracter mai oceanic, cu precipitații mai abundente.

Temperaturile medii anuale în Portugalia continentală variază de la 8-12 °C în interiorul muntos până la 16-18 °C în sud și în bazinul râului Guadiana. Temperaturile maxime pot ajunge la 40 °C în timpul verii, în special în sud.

Precipitațiile medii anuale în Portugalia continentală variază de la 1.000 mm în nord până la 500 mm în sud. Precipitațiile sunt mai abundente în timpul iernii, în special în nord.

Portugalia este o țară cu o coastă lungă de 1.100 de kilometri, care oferă o varietate de peisaje, de la plaje cu nisip fin până la stânci abrupte. Coasta este un important centru turistic, cu destinații populare precum Algarve, Lisbona și Porto.

Clima Portugaliei este influențată de mai mulți factori, inclusiv:

 • Poziția geografică a țării, în apropierea Oceanului Atlantic;
 • Relieful țării, care este format din munți în nord și câmpii în sud;
 • Curentul Golfului, care aduce aer cald și umed din Atlantic.

Clima Portugaliei are un impact semnificativ asupra economiei țării. Țara are o industrie turistică înfloritoare, care profită de climă blândă și de peisajele frumoase. De asemenea, clima este propice pentru cultivarea unor culturi importante, cum ar fi vița de vie, măslinele și migdalele.

Populație

Populația Portugaliei este de aproximativ 10,2 milioane de locuitori, conform estimărilor din 2023. Densitatea populației este de 115,4 locuitori pe kilometru pătrat.

Aproximativ 99% din populația Portugaliei este de origine europeană. Cei mai mari grupuri etnice sunt portughezii, care reprezintă aproximativ 95% din populație, urmat de spaniolii, care reprezintă aproximativ 2%.

Limba oficială a Portugaliei este portugheza, care este vorbită de aproximativ 99% din populație. Alte limbi vorbite în Portugalia includ galiciană, o limbă romanică înrudită cu portugheza, care este vorbită în regiunea Galiției din Spania, și mirandeza, o limbă romanică minoritară vorbită în nordul Portugaliei.

Religia majoritară în Portugalia este catolicismul, care este practicat de aproximativ 80% din populație. Alte religii practicate în Portugalia includ protestantismul, islamul și iudaismul.

Populația Portugaliei este în scădere. Rata natalității este în scădere, iar rata mortalității este în creștere.

Principalele orașe din Portugalia sunt:

 • Lisabona, capitala țării, cu o populație de aproximativ 500.000 de locuitori;
 • Porto, al doilea oraș ca mărime al țării, cu o populație de aproximativ 240.000 de locuitori;
 • Aveiro, un oraș din nordul țării, cunoscut pentru canalele sale;
 • Coimbra, un oraș din centrul țării, cu o universitate veche de peste 700 de ani;
 • Faro, capitala regiunii Algarve, din sud.

Portugalia este o țară diversă, cu o populație care reflectă istoria și cultura bogată a țării.

Limbi vorbite în Portugalia

Limba oficială a Portugaliei este portugheza. Portugheza este o limbă romanică, înrudită cu spaniola, franceza și italiana. Este vorbită de aproximativ 250 de milioane de oameni în întreaga lume, inclusiv în Portugalia, Brazilia, Angola, Mozambic și alte țări din Africa și America de Sud.

În afară de portugheză, există și alte limbi vorbite în Portugalia. Acestea includ:

 • Galiciană: o limbă romanică înrudită cu portugheza, care este vorbită în regiunea Galiției din Spania. Este vorbită de aproximativ 200.000 de oameni în Portugalia, în principal în regiunea Minho, care se învecinează cu Galicia.
 • Mirandeză: o limbă romanică minoritară vorbită în nordul Portugaliei. Este vorbită de aproximativ 10.000 de oameni.
 • Limbile imigranților: Portugalia are o populație semnificativă de imigranți, care vorbesc o varietate de limbi, inclusiv engleză, franceză, germană, spaniolă și arabă.

Galiciana este recunoscută ca o limbă minoritară în Portugalia, iar mirandeza este recunoscută ca o limbă oficială a regiunii Miranda do Douro.

Portugalia este o țară cu o populație diversă, ceea ce se reflectă în limbile care sunt vorbite în țară.

Economie

Economia Portugaliei este o economie mixtă, cu un sector public semnificativ.

Principalele sectoare ale economiei

 • Servicii: sectorul serviciilor reprezintă aproximativ 70% din PIB-ul Portugaliei. Serviciile includ turism, comerț, transporturi, servicii financiare și telecomunicații.
 • Industrie: industria reprezintă aproximativ 20% din PIB-ul Portugaliei. Industria include producția de automobile, textile, produse alimentare, produse chimice și metalurgie.

Agricultură: agricultura reprezintă aproximativ 4% din PIB-ul Portugaliei. Principalele culturi agricole sunt vița de vie, măslinele, cerealele și pomicultura.

Portugalia este o țară membră a Uniunii Europene și a zonei euro. Acest lucru înseamnă că economia Portugaliei este integrată cu economia europeană.

În ultimii ani, economia Portugaliei a înregistrat o creștere economică constantă. În 2021, PIB-ul Portugaliei a crescut cu 5,5%.

Principalii parteneri comerciali ai Portugaliei

 • Spania: Spania este cel mai important partener comercial al Portugaliei, reprezentând aproximativ 25% din exporturile și importurile Portugaliei.
 • Germania: Germania este al doilea cel mai important partener comercial al Portugaliei, reprezentând aproximativ 14% din exporturile și importurile Portugaliei.
 • Franța: Franța este al treilea cel mai important partener comercial al Portugaliei, reprezentând aproximativ 12% din exporturile și importurile Portugaliei.

Portugalia este o țară cu o economie puternică și diversificată. Țara are un potențial ridicat de creștere economică în viitor.

Provocările cu care se confruntă economia Portugaliei

 • Deficitul bugetar: Portugalia are un deficit bugetar semnificativ, care trebuie redus.
 • Datoria publică: Datoria publică a Portugaliei este ridicată, ceea ce reprezintă o povară pentru economie.
 • Șomajul: Șomajul este ridicat în Portugalia, în special în rândul tinerilor.

Guvernul portughez lucrează la abordarea acestor provocări, pentru a asigura o creștere economică durabilă.

Turism

Turismul în Portugalia este o industrie importantă pentru economia țării. În 2022, Portugalia a primit peste 20 de milioane de vizitatori străini, ceea ce o face una dintre cele mai populare destinații turistice din Europa.

Portugalia oferă o varietate de atracții turistice, inclusiv:

 • Plaje: Portugalia are o coastă lungă de 1.100 de kilometri, cu plaje cu nisip fin și ape limpezi. Algarve, regiunea de sud a țării, este cunoscută pentru plajele sale frumoase.
 • Orașe istorice: Portugalia are o serie de orașe istorice, cu arhitectură bogată și patrimoniu cultural. Lisabona, capitala țării, este un oraș cosmopolit, cu o mulțime de atracții turistice, inclusiv Castelul São Jorge, Turnul Belém și Piața Rossio. Porto, al doilea oraș ca mărime al țării, este un oraș medieval, cu o atmosferă romantică.
 • Peisaje naturale: Portugalia are o varietate de peisaje naturale, inclusiv munți, văi, păduri și plaje. Serra da Estrela, cel mai înalt vârf din Portugalia, oferă o priveliște panoramică asupra țării.
 • Cultură și bucătărie: Portugalia are o cultură bogată și o bucătărie delicioasă. Turiștii pot experimenta muzica tradițională portugheză, dansul și arta. Bucătăria portugheză este cunoscută pentru fructele de mare, pastel de nata (plăcintă cu cremă de ouă) și vinho verde (vin alb tânăr).

Portugalia este o destinație turistică populară pentru persoanele de toate vârstele și interesele. Țara oferă ceva pentru toată lumea, de la plaje și soare la istorie și cultură.

Cultură

Cultura Portugaliei este o cultură vibrantă și diversă, care reflectă istoria bogată și poziția geografică a țării.

Istoria Portugaliei a fost influențată de diferite culturi, inclusiv de romani, arabi, vizigoți și galezi. Aceste influențe se reflectă în artă, arhitectură, muzică și literatură portugheză.

Portugalia este o țară cu o istorie îndelungată de explorare și colonialism. Exploratorii portughezi, cum ar fi Vasco da Gama și Bartolomeu Dias, au descoperit noi rute maritime către Asia și Africa, ceea ce a contribuit la răspândirea culturii portugheze în întreaga lume.

Portugalia este o țară cu o populație diversă. Aproximativ 99% din populația Portugaliei este de origine europeană, dar țara are și o populație semnificativă de imigranți, care provin din diferite țări din întreaga lume.

Aceste influențe culturale diferite au dat naștere unei culturi portugheze unice, care este atât tradițională, cât și modernă.

Iată câteva dintre cele mai importante aspecte ale culturii portugheze:

 • Artă și arhitectură: Portugalia are o bogată moștenire artistică și arhitecturală, care datează din epoca romană. Unele dintre cele mai importante atracții turistice din Portugalia sunt monumentele sale istorice, cum ar fi Castelul São Jorge din Lisabona și Catedrala din Porto.

 • Muzică și dans: Portugalia are o tradiție muzicală bogată, care include muzică populară, muzică clasică și muzică jazz. Fado, o formă de muzică tradițională portugheză, este o formă de muzică tristă, care adesea spune povești despre dragoste pierdută sau durere.

 • Literatură: Portugalia are o tradiție literară bogată, care datează din Evul Mediu. Unele dintre cele mai importante opere literare portugheze includ „Don Quijote” de Miguel de Cervantes, „Os Lusíadas” de Luís de Camões și „O Primo Basílio” de Eça de Queiroz.

 • Bucătarie: Bucătăria portugheză este cunoscută pentru utilizarea fructelor de mare, a vinului și a uleiului de măsline. Unele dintre cele mai populare feluri de mâncare portugheze includ „bacalhau à brás” (cod prăjit cu cartofi), „pastel de nata” (plăcintă cu cremă de ouă) și „vinho verde” (vin alb tânăr).

Cultura Portugaliei este o experiență vibrantă și unică, care merită explorată. Țara are ceva de oferit tuturor, de la iubitorii de istorie și cultură la iubitorii de plajă și soare.

Atracții turistice

Portugalia este o țară cu o istorie bogată și o cultură vibrantă, care oferă o varietate de atracții turistice pentru vizitatori de toate vârstele și interesele.

Cele mai populare atracții turistice din Portugalia

Lisabona

Lisabona

Lisabona, capitala Portugaliei, este un oraș cosmopolit cu o mulțime de atracții turistice, inclusiv:

 • Castelul São Jorge, un castel medieval care oferă o priveliște panoramică asupra orașului
 • Turnul Belém, un turn de veghe din secolul al XVI-lea care este unul dintre simbolurile Portugaliei
 • Piața Rossio, o piață centrală plină de viață, cu cafenele și restaurante
 • Alfama, cartierul istoric al Lisabonei, cu străzi înguste și sinuoase, plin de case colorate

Porto

Porto

Porto, al doilea oraș ca mărime al Portugaliei, este un oraș romantic, situat pe malul râului Douro. Porto este cunoscut pentru vinul său, arhitectura sa istorică și atmosfera sa vibrantă. Unele dintre cele mai populare atracții turistice din Porto includ:

 • Podul Dom Luís I, un pod suspendat din secolul al XIX-lea care oferă o priveliște panoramică asupra orașului
 • Catedrala din Porto, o catedrală gotică din secolul al XII-lea
 • Riberia, cartierul istoric al portului, cu case colorate și clădiri istorice

Algarve

Algarve
Algarve, o regiune din sud-vestul Portugaliei, este cunoscută pentru plajele sale frumoase, clima blândă și viața de noapte vibrantă. Algarve este o destinație populară pentru vacanțe, cu orașe cosmopolite precum Faro și Albufeira, precum și sate tradiționale de pescari precum Salema și Carvoeiro.

Sintra

Serra de Sintra

Sintra, un oraș situat în munții Serra de Sintra, este cunoscut pentru palatele sale romantice și peisajele sale pitorești. Sintra este o populară excursie de o zi din Lisabona, cu atracții precum:

 • Palatul Pena, un palat neo-manuelin din secolul al XIX-lea, cu o arhitectură colorată și un peisaj pitoresc
 • Palatul Regal din Sintra, un palat medieval care a fost reședința de vară a familiei regale portugheze
 • Castelo dos Mouros, un castel maur din secolul al VIII-lea care oferă o priveliște panoramică asupra orașului

Valea Douro

Valea Duoro
Valea Douro, situată în nordul Portugaliei, este renumită pentru podgoriile sale. Valea Douro este o destinație populară pentru tururi de vin, cu vinării care oferă degustări și excursii ghidate.

Acestea sunt doar câteva dintre multele atracții turistice din Portugalia. Țara are ceva de oferit tuturor, de la iubitorii de istorie și cultură la iubitorii de plajă și soare.

Gastronomie

Gastronomie Portugal

Gastronomia Portugaliei este o bucătărie bogată și diversă, care reflectă istoria și poziția geografică a țării.

Portugalia este o țară cu o coastă lungă de 1.100 de kilometri, ceea ce înseamnă că fructele de mare joacă un rol important în bucătăria portugheză. Algarve, regiunea din sud-vestul Portugaliei, este cunoscută pentru fructele sale de mare proaspete.

Portugalia are, de asemenea, o tradiție viticolă bogată, iar vinul este o parte importantă a bucătăriei portugheze. Vinho verde, un vin alb tânăr, este deosebit de popular în Portugalia.

Unele dintre cele mai populare feluri de mâncare portugheze includ:

 • Bacalhau à brás: un fel de mâncare tradițional portughez, preparat cu cod prăjit cu cartofi, ceapă și ouă.
 • Pastel de nata: o plăcintă cu cremă de ouă, care este considerată o delicatesă portugheză.
 • Carne de porco à alentejana: un fel de mâncare din carne de porc, servit cu fasole și creveți.
 • Arroz de marisco: un fel de mâncare cu orez, fructe de mare și legume.
 • Frango assado: pui la cuptor, un fel de mâncare clasic portughez.

Bucătăria portugheză este o experiență culinară delicioasă și satisfăcătoare, care merită explorată.

Viza pentru Elveția

Viza pentru Portugalia este necesară pentru cetățenii din majoritatea țărilor din lume, cu excepția cetățenilor din Uniunea Europeană, Spațiul Economic European și Elveția.

Pentru a obține o viză pentru Portugalia, trebuie să îndepliniți următoarele condiții:

 • Trebuie să aveți un pașaport valabil pentru cel puțin 6 luni de la data intrării în Portugalia.
 • Trebuie să aveți o asigurare de călătorie care să acopere costurile medicale în Portugalia.
 • Trebuie să aveți suficiente mijloace financiare pentru a vă susține pe durata șederii dumneavoastră în Portugalia.
 • Trebuie să aveți un bilet de avion dus-întors sau un bilet de întoarcere.

De asemenea, trebuie să depuneți o cerere de viză la o ambasadă sau un consulat portughez. Cererea de viză trebuie să fie însoțită de următoarele documente:**

 • Formularul de cerere de viză completat și semnat.
 • O fotografie recentă.
 • Copiea pașaportului dumneavoastră.
 • Copiea vizei dumneavoastră anterioare, dacă este cazul.
 • Copiea biletului de avion dus-întors sau a biletului de întoarcere.
 • Copiea rezervării dumneavoastră de hotel sau a altor documente care să dovedească că aveți un loc de cazare în Portugalia.
 • Dovada asigurării de călătorie.
 • Dovada mijloacelor financiare.

Durata procesării unei cereri de viză pentru Portugalia poate varia, dar, în general, durează între 15 și 30 de zile.

Costul unei vize pentru Portugalia variază în funcție de tipul de viză pe care o solicitați. Pentru o viză de scurtă ședere, costul este de 80 de euro. Pentru o viză de lungă ședere, costul este de 120 de euro.

Dacă doriți să solicitați o viză pentru Portugalia, puteți găsi mai multe informații pe site-ul web al Ambasadei Portugaliei din țara dumneavoastră.

Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să obțineți o viză pentru Portugalia:

 • Asigurați-vă că îndepliniți toate condițiile necesare pentru a obține o viză.
 • Depuneți cererea de viză cu suficient timp înainte de data călătoriei dumneavoastră.
 • Asigurați-vă că documentele dumneavoastră sunt completate corect și că sunt însoțite de toate copiile necesare.
 • Fii pregătit să răspundeți la întrebări din partea funcționarului consular.

Concluzie

Concluzie Portugal
Portugalia este o destinație de neuitat, ce îmbină perfect frumusețea coastelor sale, farmecul orașelor istorice și bogăția culturală într-o experiență de călătorie memorabilă. Cu o istorie fascinantă, gusturi delicioase și priveliști impresionante, Portugalia rămâne unul dintre cele mai captivante locuri din Europa.
crossmenu