Praga: Capitala Cehiei - 3 cele mai populare atracții turistice

Praga, capitala Republicii Cehe, este un oraș cu o istorie bogată și o arhitectură impresionantă. Situat pe malurile râului Vltava, Praga este cunoscută pentru castelele sale medievale, clădirile istorice și atmosfera sa boemă. Mai jos vă prezint câteva dintre cele mai populare atracții turistice din Cehia.

Castelul Praga

Unul dintre punctele de atracție majore este Castelul Praga, un complex imens cu rădăcini ce se întind până în secolul al IX-lea.

Castelul Praga, situat imponent pe malul stâng al râului Vltava, este una dintre cele mai importante și remarcabile atracții din Cehia. Cu o istorie ce se întinde pe parcursul a peste 1000 de ani, acest complex arhitectural impresionant este considerat a fi unul dintre cele mai mari castele din lume.

Cea mai veche parte a castelului, cunoscută sub numele de "Rotonda Sfântul Vitus", a fost construită în secolul al IX-lea. Cu toate acestea, dezvoltarea sa majoră a avut loc în perioada gotică și renascentistă. Catedrala Sfântul Vitus, situată în incinta castelului, este o capodoperă a arhitecturii gotice și un simbol al țării.

Pe lângă Catedrala Sfântul Vitus, castelul mai găzduiește numeroase alte atracții, printre care Palatul Regal al Pragăi, Conacul Lobkowicz, Strada de Aur și Biserica Sfântul George. Grădinile și curțile interioare completează frumusețea acestui complex istoric.

Castelul Praga joacă încă un rol activ în viața politică a Cehiei, devenind reședința oficială a președintelui. Cu toate acestea, turistii sunt bineveniți să exploreze acest palat istoric, să admire arhitectura și să descopere istoria sa bogată.

Podul Carol din Praga

podul Carol Praga

O altă emblemă a Pragăi este Podul Carol, o bijuterie arhitecturală construită în secolul al XIV-lea și decorată cu o serie de statui baroce. De-a lungul secolelor, acest pod a fost martorul multor evenimente istorice.

Podul Carol este una dintre cele mai remarcabile și cunoscute atracții din Praga. Construit în secolul al XIV-lea de către împăratul Carol al IV-lea, acest pod este o capodoperă a arhitecturii gotice și o importantă cale de transport peste râul Vltava.

Podul este decorat cu o serie de 30 de statui baroce plasate de-a lungul balustradei, iar fiecare statuie are propria sa istorie și semnificație. Aceste statui contribuie la farmecul unic al podului și aduc o atmosferă încântătoare, în special în lumina soarelui apus.

În prezent, Podul Carol este o destinație populară pentru turiști și localnici deopotrivă, fiind flancat de artiști stradali, comercianți de suveniruri și muzicanți. Vizitatorii pot admira nu doar frumusețea arhitecturală a podului, ci și priveliștea spectaculoasă a orașului Praga de pe malurile râului.

Podul Carol este un simbol al istoriei și culturii Pragăi și rămâne unul dintre cele mai iubite și fotografiate obiective turistice din oraș.

Orașul Vechi din Praga

old town praga

Praga găzduiește și Orașul Vechi, cu piața sa centrală dominată de celebrul ceas astronomic. Acest oraș vechi este plin de clădiri istorice, restaurante tradiționale și magazine de suveniruri.

Orașul Vechi din Praga, cunoscut și sub numele de Staré Město, este una dintre cele mai încântătoare și istorice zone din capitala Cehiei. Acest cartier medieval adăpostește numeroase clădiri și monumente istorice remarcabile, incluzând celebrul Ceas Astronomic și Biserica Tyn.

Piața centrală din Orașul Vechi este punctul focal al zonei, fiind înconjurată de clădiri medievale impresionante. Ceasul Astronomic al Pragăi este una dintre principalele atracții ale pieței, fiind renumit pentru mecanismul său complex și pentru spectacolul de figurine care marchează trecerea orelor. Vizitatorii se pot bucura de plimbări pitorești prin străduțele pietruite și de atmosfera autentică a acestui cartier istoric.

Orașul Vechi găzduiește, de asemenea, numeroase restaurante, cafenele și magazine de suveniruri, oferindu-le turiștilor oportunitatea de a se bucura de gastronomia tradițională și de a achiziționa suveniruri specifice regiunii.

În concluzie, Orașul Vechi din Praga este o bijuterie arhitecturală și istorică, reprezentând un important centru cultural și turistic al capitalei Republicii Cehe.

În plus față de atracțiile istorice, Praga este renumită și pentru viața sa culturală vibrantă, care include teatre, concerte și evenimente de artă. De asemenea, orașul est e faimos pentru berea sa și pentru bucătăria sa tradițională, oferind o gamă variată de restaurante și baruri.

Geografie

Praga este situată în partea central-vestică a Republicii Cehe, pe râul Vltava. Orașul se află în regiunea istorică a Boemiei, care este înconjurată de munți.

Orașul este împărțit în 22 de districte, fiecare cu propria sa personalitate unică. Cele mai importante districte turistice sunt:

 • Staré Město (Orașul Vechi), care este nucleul istoric al orașului și găzduiește Piața Staroměstské, Catedrala Sfântul Vitus și Podul Carol.
 • Malá Strana (Orașul Mic), care se află pe malul stâng al râului Vltava și este cunoscut pentru străzile sale pietruite, casele medievale și bisericile baroce.
 • Hradčany (Cartierul Castelului), care găzduiește Castelul din Praga, unul dintre cele mai mari castele din lume.

Praga are o populație de aproximativ 1,3 milioane de locuitori. Orașul este un important centru economic, cultural și turistic.

Praga este o destinație turistică populară, cu peste 7 milioane de vizitatori anual. Orașul oferă o varietate de atracții turistice pentru toate gusturile, de la istorie și cultură la cumpărături și divertisment.

Istorie

Praga are o istorie bogată și lungă, care datează din epoca preistorice. Primele așezări umane din zonă au apărut în epoca neolitică, iar orașul în sine a fost fondat în secolul al IX-lea.

Evul Mediu

Praga a devenit un important centru comercial și cultural în Evul Mediu. Orașul a fost capitala Regatului Boemiei și a fost scena unor evenimente importante, cum ar fi căsătoria dintre Carol al IV-lea și Elisabeta de Boemia în 1320.

În secolul al XIV-lea, Praga a fost transformată de Carol al IV-lea, care a construit numeroase clădiri importante, cum ar fi Castelul din Praga, Podul Carol și Catedrala Sfântul Vitus. Carol al IV-lea a făcut, de asemenea, din Praga capitala Imperiului Romano-German, ceea ce a dus la o perioadă de prosperitate și creștere.

Epoca modernă

Praga a continuat să fie un important centru cultural și economic în epoca modernă. Orașul a fost scena unor evenimente importante, cum ar fi Revoluția de la 1848 și Primul Război Mondial.

În secolul al XX-lea, Praga a fost ocupată de Germania Nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Orașul a fost bombardat de Aliații în 1945, dar a fost reconstruit în anii de după război.

Praga de astăzi

Praga este astăzi un oraș vibrant și cosmopolit. Orașul este o destinație turistică populară, cunoscută pentru arhitectura sa impresionantă, cultura bogată și ospitalitatea locuitorilor săi.

Praga este un oraș fascinant, care merită vizitat măcar o dată în viață. Cu o istorie bogată și lungă, o arhitectură impresionantă și o cultură vibrantă, Praga este o destinație turistică de neuitat.

Gastronomia din Praga

Gastronomia din Praga este o combinație de influențe germane, maghiare și austriece. Orașul este cunoscut pentru mâncărurile sale bogate și satisfăcătoare, care sunt adesea servite cu o halbă de bere cehă.

Unele dintre cele mai populare feluri de mâncare din Praga includ:

 • Svíčková na smetaně: o friptură de vită înăbușită în sos de smântână
 • Goulash: un gulaș de vită cu legume și condimente
 • Vepřo knedlo zelo: o friptură de porc cu găluște și varză
 • Smažený sýr: brânză prăjită, adesea servită cu cartofi prăjiți și maioneză
 • Trdelník: o delicatesă de stradă făcută din aluat în formă de țeavă, prăjit și apoi acoperit cu zahăr pudră și scorțișoară

Berea este o parte importantă a culturii cehe, iar Praga este cunoscută pentru berea sa de cea mai bună calitate. Orașul găzduiește numeroase berării, unde puteți degusta o varietate de beri locale.

Iată câteva sfaturi pentru a vă bucura de bucătăria din Praga:

 • Încercați să mâncați la un restaurant tradițional ceh. Veți găsi o varietate de feluri de mâncare delicioase și autentice.
 • Nu vă fie teamă să experimentați. Bucătăria cehă este plină de arome și combinații interesante.
 • Beți bere locală. Este o parte importantă a experienței culinare din Praga.

Vremea în Praga

Praga are un climat temperat continental, cu veri calde și ierni reci. Temperatura medie în iulie este de 21°C (70°F), iar temperatura medie în ianuarie este de -2°C (28°F). Precipitațiile sunt relativ uniforme pe tot parcursul anului, cu o medie de aproximativ 500 de milimetri (20 de inci).

Cea mai bună perioadă pentru a vizita Praga

Cea mai bună perioadă pentru a vizita Praga este primăvara sau toamna, când vremea este blândă. În primăvară, temperaturile sunt în general între 10°C (50°F) și 20°C (70°F). În toamnă, temperaturile sunt în general între 15°C (59°F) și 25°C (77°F).

Iarna, Praga poate fi o destinație turistică plăcută, dar este important să fiți pregătit pentru vremea rece. Temperaturile pot scădea sub -10°C (14°F).

Iată câteva sfaturi pentru a vă îmbrăca pentru vremea din Praga:

 • În timpul verii, aduceți haine ușoare, cum ar fi tricouri, pantaloni scurți și sandale.
 • În timpul iernii, aduceți haine calde, cum ar fi geci, pulovere și cizme.
 • Indiferent de anotimp, aduceți o umbrelă sau un impermeabil pentru a vă proteja de ploaie sau zăpadă.

Concluzie

Praga este un oraș cu o moștenire istorică bogată, renumit pentru arhitectura sa impresionantă și atmosfera boemă. Atracțiile sale, precum Castelul Praga, Podul Carol și Orașul Vechi, reflectă frumusețea și diversitatea sa culturală. Bucurându-se de renumele de "Orașul de Aur" și datorită festivalurilor sale tradiționale, Praga este o destinație populară pentru iubitorii de cultură și distracție.

Pe lângă istoria și arhitectura sa remarcabile, Praga oferă și o gastronomie delicioasă și o atmosferă boemă, captivându-i pe vizitatori cu farmecul său autentic. Praga este un amestec fascinant de trecut și prezent, oferind o experiență unică și memorabilă pentru toți cei care o vizitează.

Află mai multe...

crossmenu