Salina Turda: Top 4 cele mai populare atracții turistice

Salina Turda este o minune a naturii și a tehnologiei, situată în orașul Turda din județul Cluj, România. Această mină de sare este una dintre cele mai vechi și mai mari din țară, fiind exploatată încă din epoca romană.

Salina Turda are o suprafață de peste 90.000 de metri pătrați și o adâncime de până la 120 de metri. În interiorul minei se găsesc galerii, lacuri, biserici, săli de concerte și chiar un lac de agrement cu o roată Ferris.

Salina Turda din România este una dintre cele mai impresionante mine de sare transformate în atracție turistică.

Salina Turda oferă o varietate de atracții pentru vizitatori, inclusiv o sală de expoziții, o sală de bowling, o barcă pe lacul subteran, precum și terenuri de sport și spații de joacă pentru copii. De asemenea, vizitatorii pot explora tunelurile și camerele impresionante ale minei de sare și pot învăța despre istoria și importanța economică a exploatării sării în zonă.

Vezi și Top 12 Obiective Turistice Din România.

Istorie

Salina Turda a fost descoperită în epoca romană, în jurul anului 106 d.Hr., când armata romană a construit o cetate în zonă. Mina a fost exploatată intens în Evul Mediu, iar în secolul al XVIII-lea a fost dotată cu o serie de instalații moderne, inclusiv o fântână și un lift.

În secolul al XIX-lea, Salina Turda a devenit o importantă destinație turistică. În 1840, a fost construită o biserică în interiorul minei, iar în 1879 a fost amenajat un lac de agrement.

Top 4 atracții turistice la Salina Turda

Salina Turda este o atracție turistică populară, vizitată de peste un milion de turiști anual. Printre principalele atracții turistice se numără:

Galeria Rudolf

Galeria Rudolf este una dintre cele mai impresionante atracții din Salina Turda. Aceasta este situată la aproximativ 42 de metri sub nivelul solului și servește ca o galerie principală de acces către alte facilități din adâncurile salinei.

Această galerie impresionează prin dimensiunea sa imensă și arhitectura săpată în sare. Pereții galeriei sunt iluminați în mod artistic, creând o atmosferă spectaculoasă pentru vizitatori. De-a lungul galeriei, vizitatorii pot observa diverse forme și modele interesante ale sării și pot învăța mai multe despre procesele de formare a acesteia.

Galeria Rudolf este un punct central în experiența de vizitare a Salinei Turda și oferă o perspectivă captivantă asupra bogatei istorii geologice și a frumuseții naturale a acestui loc remarcabil.

Lacul de agrement

Lacul de agrement din Salina Turda este una dintre atracțiile cele mai distincte ale sării. Aflat la aproximativ 90 de metri sub nivelul solului, acest lac subteran adăpostește o apă limpede și cristalină, oferind o experiență de neuitat vizitatorilor.

Cu o suprafață de aproximativ 8.000 de metri pătrați, lacul de agrement oferă posibilitatea de a închiria bărci cu pedale, permițând vizitatorilor să se relaxeze și să exploreze frumusețea subterană a salinei. De asemenea, pontonul din jurul lacului oferă vizitatorilor o perspectivă panoramică asupra peisajului subteran spectaculos.

Lacul de agrement adaugă o dimensiune unică experienței oferite de Salina Turda, oferind o oportunitate de relaxare și de a admira frumusețea naturală înconjurătoare. Este o atracție extraordinară care completează perfect peisajul minunat al acestei destinații turistice impresionante.

Sala Ecourilor

Cu o înălțime impresionantă de aproximativ 90 de metri, Sala Ecourilor este cunoscută pentru ecourile puternice și de lungă durată pe care le produce. Acest fenomen acustic oferă vizitatorilor ocazia de a experimenta un soi de magie subterană, în timp ce admiră frumusețea și dimensiunea impresionantă a acestei săli.

Sala Ecourilor este una dintre cele mai impresionante și distincte atracții din Salina Turda. Această sală subterană oferă vizitatorilor o experiență auditivă uimitoare, datorită acusticii sale remarcabile.

Sala Ecourilor este adesea folosită ca loc pentru evenimente speciale și concerte, datorită calității sonore unice pe care o oferă. Este o atracție remarcabilă care completează experiența vizitatorilor Salinei Turda, adăugând o dimensiune specială și captivantă peisajului subteran spectaculos.

Mina Terezia

Mina Terezia este cea mai veche și cea mai adâncă mină din Salina Turda, fiind exploatată în perioada 1690-1880. Mina are o adâncime de 112 de metri și o suprafață de aproximativ 60.000 de metri pătrați.

Mina Terezia este accesibilă prin intermediul unui lift electric. Odată ajuns în mină, vizitatorii pot explora o serie de galerii și săli, care găzduiesc o varietate de atracții turistice.

Una dintre cele mai impresionante atracții din Mina Terezia este lacul subteran, care are o adâncime de aproximativ 6 metri și o suprafață de aproximativ 4.000 de metri pătrați. Lacul este iluminat artificial, creând o atmosferă spectaculoasă.

O altă atracție populară din Mina Terezia este Sala Ecourilor, o sală cu o înălțime de 40 de metri, cunoscută pentru ecoul său puternic. În interiorul sălii se organizează uneori concerte și spectacole.

Mina Terezia este, de asemenea, un loc popular pentru activități recreative, cum ar fi plimbările cu barca pe lacul subteran sau sesiunile de yoga sau meditație.

Mina Terezia este o atracție turistică unică, care merită vizitată de orice iubitor al naturii și al culturii.

Activități la Salina Turda

În afară de vizitarea atracțiilor turistice, se pot practica și o serie de activități, precum:

 • Sesiuni de yoga sau meditație: Aerul curat și liniștea din salină o fac o locație ideală pentru sesiuni de yoga sau meditație.
 • Plimbări cu barca: Pe lacul de agrement se pot organiza plimbări cu barca, oferind o perspectivă unică asupra minei.
 • Spectacole și concerte: În Sala Ecourilor se organizează uneori concerte și spectacole, care oferă o experiență unică.

Salina Turda este o destinație turistică unică, care merită vizitată de orice iubitor al naturii și al culturii.

Cum să ajung la Salina Turda

Salina Turda se află în orașul Turda din județul Cluj, România. Orașul Turda este situat la aproximativ 30 de kilometri de Cluj-Napoca, capitala regiunii.

Cu mașina

Cea mai ușoară modalitate de a ajunge la Salina Turda este cu mașina personală. Din Cluj-Napoca, se urmează drumul național DN1A spre Turda. Odată ajuns în Turda, se continuă pe strada Durgăului până la intrarea în salină.

Cu transportul public

Din Cluj-Napoca, există mai multe opțiuni de transport public pentru a ajunge la Salina Turda.

 • Autobuz: Linia 153 a companiei de transport public CTP Cluj-Napoca face legătura între Cluj-Napoca și Turda. Autobuzul circulă din oră în oră, iar călătoria durează aproximativ o oră.
 • Tren: Gara Turda se află în centrul orașului. De la gară, se poate lua un taxi sau un autobuz pentru a ajunge la Salina Turda.
 • Microbuz: Există mai multe companii de microbuze care oferă curse directe între Cluj-Napoca și Turda. Călătoria durează aproximativ 45 de minute.

Cu avionul

Cel mai apropiat aeroport de Salina Turda este Aeroportul Internațional Cluj-Napoca, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță. De la aeroport, se poate lua un taxi sau un autobuz pentru a ajunge la Salina Turda.

Obiective turistice din apropiere

În apropierea Salinei Turda se mai găsesc și alte obiective turistice interesante, precum:

 • Castrul roman Potaissa: Acest castru roman a fost construit în secolul al I-lea d.Hr. și este unul dintre cele mai bine conservate castre romane din România.
 • Muzeul de istorie și etnografie Turda: Acest muzeu găzduiește o colecție bogată de artefacte din istoria și cultura regiunii.
 • Băile Sărate din Turda: Aceste băi sărate sunt cunoscute pentru proprietățile lor curative.
 • Cheile Turzii: Aceste chei spectaculoase sunt o destinație populară pentru drumeții și alpinism.

Sper că aceste informații vă vor fi utile.

Vremea cea mai bună de vizitat Salina Turda

Cel mai bun moment pentru a vizita Salina Turda este în timpul săptămânii, în afara sezonului de vârf. Acest lucru se datorează faptului că Salina Turda este o destinație populară, iar în weekenduri și în timpul sezonului de vârf (iulie-august) poate fi aglomerată.

Dacă vizitați Salina Turda în timpul săptămânii, veți avea mai mult spațiu pentru a vă bucura de atracțiile turistice și de activitățile disponibile. De asemenea, veți avea mai multe șanse să găsiți locuri de parcare.

Iată câteva sfaturi pentru a vă bucura la maximum de vizita la Salina Turda:

 • Purtați încălțăminte confortabilă. Veți merge pe jos mult, așa că este important să purtați încălțăminte confortabilă.
 • Luați cu dvs. apă. Temperatura din salină este constantă, la aproximativ 10-12 grade Celsius, așa că este important să vă hidratați.
 • Nu uitați de protecție solară. Chiar dacă sunteți subteran, lumina soarelui poate pătrunde prin galerii.

Salina Turda este o destinație turistică unică, care merită vizitată în orice moment al anului. Cu toate acestea, dacă doriți să vă bucurați de o experiență mai plăcută, este recomandat să vizitați Salina Turda în timpul săptămânii, în afara sezonului de vârf.

Concluzie

Cu o istorie bogată și peisaje subterane spectaculoase, Salina Turda este o destinație turistică populară atât pentru localnici, cât și pentru turiștii internaționali. Este un loc unic care oferă o combinație de aventură, istorie și frumusețe naturală, făcându-l un punct de referință remarcabil în peisajul turistic al României.

Află mai multe...

crossmenu