Spania: O țară cu o cultură vibrantă

Spania este o țară situată în sudul Europei, pe Peninsula Iberică. Este a doua țară ca mărime din Uniunea Europeană, după Franța. Spania are o istorie bogată și o cultură vibrantă, fiind o destinație turistică populară. Este membră a Uniunii Europene și a NATO. Capitala Spaniei este Madrid, iar alte orașe importante sunt Barcelona, Valencia, Sevilla, Zaragoza și Bilbao.

Geografie

Spania este o țară cu o diversitate geografică impresionantă. În nord, țara este mărginită de Pirinei, care o separă de Franța. Coasta de nord este caracterizată de munți și stânci abrupte, în timp ce coasta de sud este mai blândă și mai potrivită pentru plajă.

În interiorul țării, Spania este dominată de platouri și câmpii. În estul țării se află Munții Sierra Nevada, care sunt cei mai înalți munți din Spania. În sud-est, se află Munții Penini, care se întind de la nord la sud pe toată lungimea țării.

Istorie

Spania are o istorie bogată și complexă care datează din epoca preromană. A fost cucerită de romani în secolul al II-lea î.Hr., iar apoi de arabi în secolul al VIII-lea.

În secolul al XV-lea, Spania a devenit o putere mondială, sub conducerea lui Ferdinand și Isabella. În această perioadă, Spania a realizat numeroase descoperiri geografice, inclusiv descoperirea Americii de către Cristofor Columb în 1492.

În secolul al XIX-lea, Spania a cunoscut o perioadă de instabilitate politică, care a culminat cu războiul civil spaniol din 1936-1939.

După război, Spania a fost condusă de o dictatură fascistă sub Francisco Franco. Franco a murit în 1975, iar Spania a devenit o democrație parlamentară.

Clima

Spania are o climă mediteraneană, cu veri calde și uscate și ierni blânde și umede. În nordul țării, clima este mai rece, cu veri mai scurte și ierni mai lungi. În sud, clima este mai caldă și mai uscată, cu veri lungi și ierni scurte.

Cele mai bune perioade pentru a vizita Spania sunt din martie până în mai și din septembrie până în octombrie. În aceste perioade, vremea este blândă și plăcută, cu temperaturi medii de 20-25 de grade Celsius.

Primavara (martie-mai) este o perioadă excelentă pentru a vizita Spania pentru a vă bucura de vremea caldă și însorită. În această perioadă, puteți vizita plajele, puteți face drumeții în munți sau puteți explora orașele istorice.

Toamna (septembrie-octombrie) este o perioadă excelentă pentru a vizita Spania pentru a evita mulțimile de turiști. În această perioadă, puteți găsi oferte mai bune la cazare și atracții.

Vara (iunie-august) este o perioadă populară pentru a vizita Spania, dar vremea poate fi foarte caldă și umedă. Dacă vizitați Spania vara, asigurați-vă că vă hidratați corespunzător și că evitați să ieșiți afară în timpul orelor de vârf ale zilei.

Iarna (noiembrie-februarie) este o perioadă mai rece pentru a vizita Spania, cu temperaturi medii de 10-15 grade Celsius. Cu toate acestea, în această perioadă, puteți găsi oferte mai bune la cazare și atracții.

Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să alegeți momentul potrivit pentru a vizita Spania:

 • Dacă sunteți interesat de plaje, cel mai bun moment pentru a vizita Spania este vara.
 • Dacă sunteți interesat de turism cultural, cel mai bun moment pentru a vizita Spania este primăvara sau toamna.
 • Dacă sunteți interesat de festivaluri, verificați calendarul evenimentelor înainte de a vă planifica călătoria.

În cele din urmă, cel mai bun moment pentru a vizita Spania depinde de interesele și bugetul dumneavoastră.

Populație

Spania este o țară cu o populație de aproximativ 47,5 milioane de locuitori, ceea ce o face a șasea țară din Europa ca populație și a patra din Uniunea Europeană. Densitatea populației este de 95 locuitori pe kilometru pătrat, ceea ce este relativ scăzut pentru Europa.

Distribuția populației

Populația Spaniei este distribuită inegal pe teritoriul țării. Cea mai mare parte a populației trăiește în zonele urbane, în special în Madrid, Barcelona, Valencia și Sevilla. Zonele rurale sunt mai puțin populate, în special în regiunile montane și deșertice.

Structura populației

Populația Spaniei este relativ tânără, cu o vârstă medie de 44 de ani. Rata natalității este de 1,2 copii per femeie, ceea ce este sub nivelul de înlocuire a populației. Rata mortalității este de 9,3 decese per 1.000 de locuitori.

Emigrația

Spania a fost o țară de emigrare în secolul al XX-lea, dar în ultimii ani a devenit o țară de imigrație. În prezent, aproximativ 5,6 milioane de persoane străine locuiesc în Spania, ceea ce reprezintă aproximativ 12% din populație.

Immigranții

Cei mai mulți imigranți din Spania provin din țările din Europa de Est, America Latină și Africa. Majoritatea imigranților lucrează în sectorul serviciilor, în special în domeniul construcțiilor, îngrijirii sănătății și îngrijirii copiilor.

Limbi vorbite în Spania

Spania este o țară cu o diversitate lingvistică bogată. Limba oficială a Spaniei este spaniola, care este o limbă romanică vorbită de aproximativ 47,5 milioane de oameni în întreaga lume.

Limba spaniolă

Limba spaniolă este vorbită de aproximativ 99% din populația Spaniei. Este o limbă care se vorbește în întreaga lume, fiind limba oficială a 20 de țări, inclusiv Spania, Argentina, Mexic, Columbia și Peru.

Limbi minoritare

În plus față de spaniolă, există o serie de limbi minoritare vorbite în Spania. Acestea includ:

 • Catalana, vorbită în Catalonia, Valencia și Insulele Baleare;
 • Basca, vorbită în Țara Bascilor și Navarra;
 • Galiciana, vorbită în Galicia;
 • Aranesă, o limbă occitană vorbită în Valle de Arán, Catalonia;
 • Romani, o limbă romanică vorbită de comunitatea romă din Spania;
 • Altele, cum ar fi asturiana, aragoneza și asturiana.

Limbi străine

În Spania, este frecvent să se vorbească engleza, franceza și germana. Acestea sunt limbi învățate în școli și sunt folosite în afaceri și în turism.

Politica lingvistică

Spania are o politică lingvistică care protejează limbile minoritare. În Catalonia, Valencia și Insulele Baleare, catalana este o limbă oficială alături de spaniolă. În Țara Bascilor și Navarra, basca este o limbă oficială alături de spaniolă și franceză. În Galicia, galiciana este o limbă oficială alături de spaniolă.

Perspective

Se preconizează că spaniola va rămâne limba dominantă în Spania în următorii ani. Cu toate acestea, limbile minoritare sunt, de asemenea, în creștere, în special în Catalonia și Țara Bascilor.

Economie

Spania este o economie dezvoltată, cu un PIB nominal de 1,2 trilioane de dolari și un PIB pe cap de locuitor de 29.000 de dolari. Este a cincea economie a Uniunii Europene și a 13-a economie a lumii.

Sectoare economice

Economia Spaniei este bazată pe patru sectoare principale:

 • Turismul este cel mai important sector al economiei Spaniei, reprezentând aproximativ 12% din PIB. Spania este a doua destinație turistică din lume, după Franța.
 • Construcțiile este un alt sector important, reprezentând aproximativ 9% din PIB.
 • Industria este un sector în creștere, reprezentând aproximativ 14% din PIB.
 • Servicii este cel mai mare sector al economiei Spaniei, reprezentând aproximativ 65% din PIB.

Exporturi

Spania este un exportator important de bunuri și servicii. Principalele exporturi ale Spaniei includ:

 • Turism
 • Automobile
 • Industria alimentară
 • Industria chimică
 • Industria textilă

Importuri

Spania este un importator important de bunuri și servicii. Principalele importuri ale Spaniei includ:

 • Energia
 • Mașini și echipamente
 • Produse chimice
 • Produse alimentare
 • Produse textile

Perspective

Economia Spaniei este în creștere, cu o rată de creștere estimată la 4,1% în 2023. Turismul este așteptat să continue să fie un motor de creștere, iar construcțiile și industria sunt, de asemenea, în creștere.

Probleme economice

Spania se confruntă cu o serie de probleme economice, inclusiv:

 • O rată de șomaj ridicată, de aproximativ 14%.
 • O creștere a inegalității de venituri.
 • O populație îmbătrânită.

Guvernul Spaniei lucrează la abordarea acestor probleme, dar va dura timp pentru a le rezolva.

Turism

Spania este o destinație turistică populară, fiind vizitată de aproximativ 80 de milioane de turiști anual. Principalele atracții turistice sunt plajele, monumentele istorice și cultura.

Iată o listă a celor mai vizitate orașe din Spania în 2023, conform datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică al Spaniei:

 1. Barcelona, capitala regiunii Catalonia, este cel mai vizitat oraș din Spania, cu peste 10 milioane de vizitatori anual. Orașul este cunoscut pentru arhitectura sa modernistă, plajele sale frumoase și viața de noapte vibrantă.
   
 2. Madrid, capitala Spaniei, este al doilea cel mai vizitat oraș din țară, cu peste 9 milioane de vizitatori anual. Orașul este cunoscut pentru muzeele sale de renume mondial, cum ar fi Muzeul Prado și Muzeul Reina Sofía, precum și pentru viața sa culturală vibrantă.
   
 3. Sevilla, capitala regiunii Andaluzia, este al treilea cel mai vizitat oraș din țară, cu peste 6 milioane de vizitatori anual. Orașul este cunoscut pentru arhitectura sa moștenită din perioada maur, precum și pentru viața sa de noapte vibrantă și pentru festivalul său anual de flamenco, Feria de Abril.
   
 4. Málaga, un oraș de pe coasta de sud a Spaniei, este al patrulea cel mai vizitat oraș din țară, cu peste 5 milioane de vizitatori anual. Orașul este cunoscut pentru plajele sale frumoase, pentru arhitectura sa modernă și pentru viața sa de noapte vibrantă.
   
 5. Granada, un oraș din regiunea Andaluzia, este al cincilea cel mai vizitat oraș din țară, cu peste 4 milioane de vizitatori anual. Orașul este cunoscut pentru Palatul Alhambra, un complex palat și parc din perioada maur, care este considerat unul dintre cele mai importante situri istorice din lume.
   

Alte orașe populare din Spania includ Valencia, Benidorm, Palma de Mallorca și Bilbao.

Cultură

Spania are o cultură bogată și diversă, care este influențată de istoria sa lungă și complexă. Principalele elemente ale culturii spaniole sunt arta, muzica, dansul și gastronomia. Arta și cultura spaniolă sunt caracterizate de o puternică influență islamică. Unele dintre cele mai cunoscute opere de artă spaniole includ picturile lui Velázquez, Goya și Picasso.

Tradiții spaniole

Flamenco este o formă de artă tradițională spaniolă care combină muzica, dansul și cântecul. Este o formă de artă expresivă și emoțională care reflectă cultura și identitatea spaniolă.

Flamenco

Siesta este o tradiție spaniolă care implică un somn scurt în timpul zilei. Este o modalitate de a se relaxa și de a se reenergiza după o dimineață de lucru sau de studiu. Siesta este de obicei luată între orele 13:00 și 16:00.

Siesta SP

Fiesta este o sărbătoare sau un festival. Spania este o țară cu o cultură festivă, iar există o varietate de festivități care au loc în întreaga țară pe tot parcursul anului. Unele dintre cele mai populare festivități din Spania includ:

 • San Fermin, un festival de tauri care are loc în Pamplona, ​​Spania, în fiecare iulie.
 • La Tomatina, o luptă cu roșii care are loc în Buñol, Spania, în fiecare august.
 • La Semana Santa, o sărbătoare religioasă care are loc în Spania în fiecare primăvară.

San Fermin este un festival de tauri care are loc în Pamplona, ​​Spania, în fiecare iulie. Festivalul durează nouă zile și este cunoscut pentru cursele de tauri care au loc în fiecare dimineață.

San Fermin SP

La Tomatina este o luptă cu roșii care are loc în Buñol, Spania, în fiecare august. Festivalul atrage mii de oameni din întreaga lume care se aruncă cu roșii în timpul unei lupte de o oră.

La Tomatina SP

La Semana Santa este o sărbătoare religioasă care are loc în Spania în fiecare primăvară. Sărbătoarea comemorează răstignirea și învierea lui Isus Hristos.

Semana Santa SP

Acestea sunt doar câteva dintre tradițiile spaniole care fac din această țară o destinație atât de populară pentru turiști.

Informații suplimentare

 • Capitala Spaniei este Madrid.
 • Moneda oficială a Spaniei este euro.
 • Ziua națională a Spaniei este 12 octombrie.

Atracții turistice

Spania are o mulțime de atracții turistice, dintre care unele dintre cele mai populare sunt:

 • Muzeul Prado din Madrid, care găzduiește o colecție impresionantă de artă spaniolă și europeană.
 • Palatul Regal din Madrid, care este reședința oficială a familiei regale spaniole.
 • Grădina Botanică din Madrid, care este una dintre cele mai mari grădini botanice din Europa.
 • Turnul Eiffel din Barcelona, care este una dintre cele mai iconice clădiri din lume.
 • Palatul Güell din Barcelona, care este o lucrare de arhitectură modernistă a lui Antoni Gaudí.
 • Piața Spaniei din Barcelona, care este o piață mare și animată, situată în centrul orașului.
 • Muzeul Guggenheim din Bilbao, care este un muzeu de artă modernă și contemporană.
 • Cordoba, un oraș medieval cu un centru istoric bine conservat.
 • Sevilla, un oraș vibrant, cunoscut pentru flamenco și coridele de tauri.
 • Mallorca, o insulă mediteraneană cu plaje frumoase și sate pitorești.
 • Tenerife, o insulă vulcanică cu peisaje spectaculoase.

Gastronomie

Gastronomia spaniolă este diversă și gustoasă. Unele dintre cele mai populare feluri de mâncare spaniole includ:

 • Paella, un fel de mâncare cu orez, legume, carne și fructe de mare
 • Tortilla de patatas, o omletă cu cartofi
 • Jamon iberico, un tip de șuncă proaspătă
 • Churros, clătite prăjite servite cu ciocolată caldă

Viza pentru Spania

Cetățenii majorității țărilor nu au nevoie de viză pentru a vizita Spania pentru perioade scurte de timp. Cu toate acestea, cetățenii anumitor țări au nevoie de viză pentru a intra în Spania.

Cetățenii români

Cetățenii români nu au nevoie de viză pentru a vizita Spania pentru perioade de până la 90 de zile în 180 de zile. Pentru a intra în Spania, cetățenii români trebuie să prezinte un pașaport sau o carte de identitate valabile.

Cetățenii altor țări

Cetățenii altor țări pot verifica dacă au nevoie de viză pentru a vizita Spania pe site-ul web al Ministerului Afacerilor Externe al Spaniei.

Tipuri de vize

Spania oferă o varietate de vize pentru diferite scopuri. Cele mai frecvente tipuri de vize pentru Spania sunt:

 • Viză de scurtă ședere (Schengen): Acest tip de viză este valabil pentru perioade de până la 90 de zile în 180 de zile. Este necesar pentru turiști, călători de afaceri și vizitatori de familie.
 • Viză de lungă ședere (D): Acest tip de viză este valabil pentru perioade de peste 90 de zile. Este necesar pentru studenți, lucrători și rezidenți permanenți.
 • Viză de tranzit (A): Acest tip de viză este valabil pentru perioade de până la 5 zile. Este necesar pentru persoanele care călătoresc prin Spania pentru a ajunge în altă țară.

Cum să solicitați o viză pentru Spania

Cetățenii care au nevoie de viză pentru a vizita Spania trebuie să solicite o viză de la o ambasadă sau un consulat spaniol din țara lor de origine. Cererea de viză trebuie să fie însoțită de o serie de documente, inclusiv:

 • Formular de cerere de viză completat și semnat
 • Pașaport valabil pentru cel puțin 6 luni după data intrării în Spania
 • 2 fotografii de pașaport recente
 • Dovada rezervării de zbor și cazare
 • Dovada asigurării medicale de călătorie
 • Dovada mijloacelor financiare suficiente pentru a vă susține șederea în Spania

Taxa de viză

Taxa de viză pentru Spania variază în funcție de tipul de viză solicitată. Pentru mai multe informații, consultați site-ul web al Ministerului Afacerilor Externe al Spaniei.

Procesul de solicitare a vizei

Procesul de solicitare a vizei pentru Spania poate dura câteva săptămâni. Este important să solicitați viza cu suficient timp înainte de data călătoriei dumneavoastră.

Informații suplimentare

Pentru mai multe informații despre vizele pentru Spania, consultați site-ul web al Ministerului Afacerilor Externe al Spaniei.

Concluzie

Concnluzie imagine SP
Spania este o țară cu o istorie bogată, o diversitate culturală impresionantă și peisaje spectaculoase. Este o destinație care oferă o gamă variată de atracții, de la orașe vibrante și plaje relaxante, la munți mărețe și insule exotice. Cu o bucătărie delicioasă și un spirit festiv contagios, Spania atrage turiști din întreaga lume.

Indiferent de interesul și preferințele fiecăruia, Spania este cu siguranță o destinație care nu trebuie ratată. Este o țară fascinantă, plină de descoperiri și experiențe unice, și cu siguranță va rămâne în inima și în amintirile tuturor celor ce aleg să o viziteze.

Descoperă destinații noi

crossmenu