Top 10 zone turistice din România

Zone tur RO REPT

România este o țară cu o bogată istorie și cultură, care oferă o varietate de atracții turistice pentru vizitatori de toate vârstele. Iată câteva dintre cele mai populare zone turistice din România:

Delta Dunării - locul I din "Top 10 zone turistice din România"

Delta Dunarii 1

Delta Dunării este o deltă situată în sud-estul României, la vărsarea Dunării în Marea Neagră. Este a doua cea mai mare deltă din Europa, după Delta Volgăi, și cea mai bine conservată din Europa. Delta Dunării a fost înscrisă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1991.

Delta Dunării este un labirint de canale, lacuri și grinduri, care găzduiește o biodiversitate uimitoare. Aici se găsesc peste 5.500 de specii de plante și animale, inclusiv 2.800 de specii de plante vasculare, 300 de specii de păsări, 130 de specii de pești și 40 de specii de mamifere.

Delta Dunării este o destinație populară pentru turiștii care doresc să se bucure de frumusețea naturală a zonei. Există o varietate de activități de agrement disponibile în Delta Dunării, inclusiv excursii cu barca, caiac, pescuit și drumeții.

Iată câteva dintre cele mai populare atracții turistice din Delta Dunării:

 • Ghidul turistic: Un ghid turistic este o modalitate excelentă de a afla mai multe despre Delta Dunării și de a vedea cele mai bune atracții.
 • Excursii cu barca: Excursiile cu barca sunt o modalitate excelentă de a explora canalele și lacurile Deltei Dunării.
 • Caiac: Caiacul este o modalitate excelentă de a vă bucura de natură și de a vedea viața sălbatică din Delta Dunării.
 • Pescuit: Delta Dunării este un loc excelent pentru pescuit, cu o varietate de specii de pești de prins.
 • Drumeții: Delta Dunării are o rețea de trasee de drumeții care vă duc prin păduri, mlaștini și alte peisaje naturale.

Delta Dunării este o zonă turistică unică și fascinantă, care oferă ceva pentru toată lumea. Este o modalitate excelentă de a experimenta frumusețea naturală a României și de a afla mai multe despre istoria și cultura țării.

Cetatea Sighișoara

Cetatea Sighisoara 1

Cetatea Sighișoara este un oraș medieval situat în județul Mureș, România. Este una dintre cele mai bine conservate cetăți medievale din Europa și a fost înscrisă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1999.

Orașul a fost fondat în secolul al XII-lea de către sașii transilvăneni și a fost un important centru comercial și cultural în Evul Mediu. Cetatea are un plan circular, cu ziduri de apărare care înconjoară un centru istoric plin de străzi pietruite, case medievale și clădiri istorice.

Printre cele mai importante atracții turistice ale Cetății Sighișoara se numără:

 • Turnul cu Ceas: Turnul cu Ceas este cel mai emblematic simbol al orașului și oferă o vedere panoramică asupra cetății și a împrejurimilor.
 • Casa lui Vlad Dracul: Casa lui Vlad Dracul este o clădire medievală care a fost casa tatălui său, Vlad Dracul, care a fost domnitorul Țării Românești în secolul al XV-lea.
 • Scările Acoperite: Scările Acoperite sunt un pasaj pietruit acoperit care leagă centrul istoric de cartierul evreiesc.
 • Școala din Deal: Școala din Deal este o școală medievală care a fost construită în secolul al XIV-lea.

Cetatea Sighișoara este una dintre cele mai populare zone turistice, care atrage vizitatori din întreaga lume. Este o modalitate excelentă de a experimenta frumusețea și istoria medievală a României.

Iată câteva informații suplimentare despre Cetatea Sighișoara:

 • Cetatea are o suprafață de 9 hectare și este înconjurată de ziduri de apărare care au o lungime de 1.400 de metri.
 • Cetatea are 14 turnuri, inclusiv Turnul cu Ceas, Turnul Fierăriei, Turnul Cositorarilor și Turnul Măcelarilor.
 • În centrul istoric al cetății se află o piață mare, Piața Mare, care este înconjurată de clădiri istorice, inclusiv Primăria, Casa Sfatului și Biserica din Deal.
 • Cetatea Sighișoara găzduiește o varietate de evenimente culturale, inclusiv festivaluri de muzică, festivaluri de teatru și festivaluri de film.

Orașul Sibiu

Orasul Sibiu

Orașul Sibiu este un oraș situat în Transilvania, România. Este al treilea oraș ca mărime din Transilvania și un important centru cultural, economic și educațional.

Orașul Sibiu a fost fondat în secolul al XII-lea de către sașii transilvăneni și a fost un important centru comercial și cultural în Evul Mediu. În secolul al XIV-lea, Sibiul a devenit membru al Ligii Hanseatice, o alianță comercială care a unit orașele comerciale din Europa de Nord și de Est.

În prezent, Sibiul este una dintre cele mai frumoase zone turistice, care atrage vizitatori din întreaga lume. Orașul este cunoscut pentru centrul său istoric bine conservat, care este inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Printre cele mai importante atracții turistice ale Sibiului se numără:

 • Orașul Vechi: Orașul Vechi este centrul istoric al Sibiului și este un labirint de străzi pietruite, case medievale și clădiri istorice.
 • Turnul Sfatului: Turnul Sfatului este cel mai înalt turn din Orașul Vechi și oferă o vedere panoramică asupra orașului.
 • Podul Minciunilor: Podul Minciunilor este un pod medieval care este cunoscut pentru legenda că, dacă cineva spune o minciună pe pod, podul se va prăbuși.
 • Muzeul Brukenthal: Muzeul Brukenthal este un muzeu de artă și istorie care găzduiește o colecție impresionantă de artă europeană.
 • Grădina Zoologică Sibiu: Grădina Zoologică Sibiu este o grădină zoologică care găzduiește o varietate de animale din întreaga lume.

Sibiu este un oraș vibrant, care oferă ceva pentru toată lumea. Este o modalitate excelentă de a experimenta frumusețea și istoria Transilvaniei.

Iată câteva informații suplimentare despre Orașul Sibiu:

 • Orașul Sibiu are o populație de aproximativ 150.000 de locuitori.
 • Orașul este situat în centrul Transilvaniei, la poalele Munților Făgăraș.
 • Sibiu este un important centru cultural, găzduind o serie de festivaluri și evenimente culturale, inclusiv Festivalul Internațional de Teatru, Festivalul Internațional de Film Transilvania și Festivalul Internațional de Jazz.
 • Sibiu este, de asemenea, un important centru economic, fiind sediul unei varietăți de companii și instituții.

Mănăstirea Voroneț

Manastirea Voronet 1

Mănăstirea Voroneț este un complex monahal medieval situat în satul Voroneț, astăzi localitate componentă a orașului Gura Humorului. Mănăstirea se află la 36 km de municipiul Suceava și la numai 4 km de centrul orașului Gura Humorului.

Ea constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare (1457-1504). Biserica a fost ridicată în anul 1488 în numai 3 luni și 3 săptămâni, ceea ce constituie un record pentru acea vreme.

Mănăstirea este cunoscută în special pentru frescele sale exterioare, care sunt considerate a fi unele dintre cele mai frumoase din lume. Frescele au fost pictate de pictorul Teodor Mușat și reprezintă scene din viața lui Iisus Hristos și a Maicii Domnului.

Frescele sunt realizate în stil bizantin și sunt caracterizate de culorile lor vii și de detaliile lor complexe. Cea mai cunoscută frescă este cea a Judecății de Apoi, care este situată pe peretele vestic al bisericii.

Mănăstirea Voroneț a fost inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în anul 1993.

Iată câteva informații suplimentare despre Mănăstirea Voroneț:

 • Biserica mănăstirii este o biserică de tip moldovenesc, cu plan trilobat.
 • Frescele mănăstirii sunt realizate în tehnica fresco, care constă în aplicarea culorilor pe un strat de mortar umed.
 • Culoarea albastră caracteristică frescelor mănăstirii este cunoscută sub numele de "albastrul de Voroneț".
 • Mănăstirea Voroneț este un important loc de pelerinaj pentru creștinii ortodocși.

Transfăgărășan

Transfagarasan 1

Transfăgărășanul este un drum național care leagă orașele Pitești și Sibiu, traversând Munții Făgăraș. Este considerat a fi unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume, fiind inclus în lista celor mai frumoase drumuri din lume de către National Geographic și CNN.

Drumul a fost construit în perioada 1970-1974, sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu. Scopul inițial al construirii drumului a fost militar, pentru a permite forțelor armate să ajungă rapid în Transilvania în caz de război. Cu toate acestea, drumul a devenit rapid o atracție turistică populară.

Transfăgărășanul are o lungime de 151 de kilometri și o diferență de altitudine de 1.500 de metri. Drumul este deschis traficului doar în perioada mai-octombrie, din cauza condițiilor meteorologice dificile din timpul iernii.

Printre cele mai importante atracții turistice de-a lungul Transfăgărășanului se numără:

 • Lacul Bâlea: Lacul Bâlea este un lac glaciar situat la o altitudine de 2.034 de metri.
 • Pasul Bâlea: Pasul Bâlea este situat la o altitudine de 2.042 de metri și este cel mai înalt pas din România.
 • Castelul Bran: Castelul Bran este un castel medieval situat în apropierea drumului.

Transfăgărășanul este una dintre cele mai vizitate zone turistice din România, care atrage vizitatori din întreaga lume. Este o modalitate excelentă de a experimenta frumusețea naturală a Munților Făgăraș.

Iată câteva informații suplimentare despre Transfăgărășan:

 • Drumul este închis în timpul iernii din cauza condițiilor meteorologice dificile.
 • Drumul este deschis doar în perioada mai-octombrie.
 • Drumul este o destinație populară pentru motocicliști și iubitorii de natură.
 • Drumul este un obiectiv turistic important pentru România.

Castelul Bran

Castelul Bran

Castelul Bran este un castel medieval situat în România, la aproximativ 30 de kilometri de Brașov. Este cunoscut și sub numele de "Castelul lui Dracula", deoarece a fost folosit ca inspirație pentru castelul lui Vlad Țepeș, domnitorul Țării Românești în secolul al XV-lea.

Castelul a fost construit în secolul al XIV-lea și a fost folosit ca fortăreață și reședință regală. În secolul al XVI-lea, castelul a fost cucerit de otomani și a fost folosit ca garnizoană. În secolul al XIX-lea, castelul a fost restaurat și a devenit o atracție turistică.

Castelul Bran este una dintre cele mai populare zone turistice din România. Castelul este deschis vizitelor publice și găzduiește un muzeu care prezintă istoria și cultura României.

Iată câteva informații suplimentare despre Castelul Bran:

 • Castelul este situat pe o stâncă înaltă, care oferă o vedere panoramică asupra împrejurimilor.
 • Castelul are patru etaje și este construit în stilul arhitectural gotic.
 • Castelul găzduiește o colecție de arme, armuri și mobilier din Evul Mediu.
 • Castelul este un simbol al României și este o destinație populară pentru turiștii din întreaga lume.

Castelul Bran este o atracție turistică fascinantă, care oferă o istorie bogată și o priveliște uimitoare. Este o modalitate excelentă de a afla mai multe despre România și despre cultura sa.

Muzeul Satului din București

Muzeul Satului din Bucuresti

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București este un muzeu în aer liber, care prezintă arhitectura tradițională românească din toate regiunile țării. Muzeul a fost fondat în 1936 de Dimitrie Gusti, un etnograf și sociolog român.

Muzeul este situat în Parcul Herăstrău, pe o suprafață de 11 hectare. În incinta muzeului se află peste 300 de case, mori, biserici și alte clădiri tradiționale, care au fost aduse din toate regiunile țării.

Clădirile sunt dispuse în funcție de regiunea din care provin. Vizitatorii pot afla mai multe despre arhitectura tradițională românească, despre meșteșugurile populare și despre viața de zi cu zi a satului românesc.

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” este deschis vizitelor publice și oferă o varietate de programe și activități, inclusiv ateliere de meșteșuguri populare, expoziții temporare și evenimente culturale.

Iată câteva informații suplimentare despre Muzeul Satului din București:

 • Muzeul este deschis vizitelor publice în fiecare zi, de la ora 10:00 la ora 18:00.
 • Muzeul oferă o varietate de programe și activități, inclusiv ateliere de meșteșuguri populare, expoziții temporare și evenimente culturale.
 • Muzeul este o destinație populară pentru turiștii din întreaga lume.

Muzeul Satului din București este o modalitate excelentă de a afla mai multe despre arhitectura tradițională românească și despre cultura românească.

Peștera Urșilor din Brașov

Pestera Ursilor din Brasov

Peștera Urșilor din Brașov este o peșteră situată în Munții Piatra Craiului, la aproximativ 12 kilometri de Brașov. Este una dintre cele mai importante peșteri din România și este cunoscută pentru fosilele de urși care au fost descoperite în interiorul acesteia.

Peștera a fost descoperită în 1975 de un grup de speologi români. În interiorul peșterii au fost descoperite peste 150.000 de fosile de urși de peșteră, care au trăit în această zonă în urmă cu aproximativ 30.000 de ani.

Peștera este deschisă vizitelor publice și oferă o varietate de trasee turistice, care duc vizitatorii în interiorul peșterii. Traseul principal are o lungime de aproximativ 500 de metri și durează aproximativ o oră.

Iată câteva informații suplimentare despre Peștera Urșilor din Brașov:

 • Peștera este situată la o altitudine de 700 de metri.
 • Peștera are o lungime de aproximativ 1.200 de metri.
 • Peștera este formată din sală mare, sală mică și galeria principală.
 • Peștera este o destinație turistică populară, care atrage vizitatori din întreaga lume.

Peștera Urșilor este o atracție turistică fascinantă, care oferă o privire asupra trecutului îndepărtat al României. Este o modalitate excelentă de a afla mai multe despre urșii de peșteră și despre istoria geologică a României.

Iată câteva informații suplimentare despre fosilele de urși de peșteră descoperite în Peștera Urșilor:

 • Fosilele sunt ale urșilor de peșteră, care erau o specie diferită de urșii moderni.
 • Ursii de peșteră erau mai mari decât urșii moderni și aveau o blană mai groasă.
 • Ursii de peșteră erau animale sociale și trăiau în grupuri de până la 20 de indivizi.
 • Ursii de peșteră au dispărut în urmă cu aproximativ 10.000 de ani.

Muzeul Național de Artă al României

Muzeul National de arta a Romaniei

Muzeul Național de Artă al României este cel mai important muzeu de artă din România. Funcționează în subordinea Ministerului Culturii și Cultelor. Muzeul a fost înființat în 1948 și este găzduit în Palatul Regal din Capitală.

Muzeul găzduiește o colecție impresionantă de artă românească și europeană, care cuprinde peste 100.000 de piese. Colecția include opere de artă din toate perioadele istorice, de la arta medievală până la arta contemporană.

Printre cele mai importante piese din colecția muzeului se numără:

 • Portretul lui Mihai Viteazul, de Nicolae Grigorescu
 • Moartea lui Decebal, de Theodor Aman
 • Tatăl Ceresc, de Constantin Brâncuși
 • Trei fete la pânză, de Gheorghe Petrașcu
 • Peisaj cu moară, de Nicolae Tonitza

Muzeul Național de Artă al României este o destinație turistică populară, care atrage vizitatori din întreaga lume. Muzeul este deschis vizitelor publice în fiecare zi, de la ora 10:00 la ora 18:00.

Iată câteva informații suplimentare despre Muzeul Național de Artă al României:

 • Muzeul este situat în centrul Bucureștiului, pe Calea Victoriei.
 • Muzeul este găzduit în Palatul Regal, o clădire construită în secolul al XIX-lea.
 • Muzeul găzduiește o colecție impresionantă de artă românească și europeană.

Muzeul Național de Artă al României este o modalitate excelentă de a afla mai multe despre arta românească și despre arta europeană.

Castelul Peleș

peles castle RO

Castelul Peleș este un palat situat în Sinaia, România, construit între anii 1873 și 1914. A fost construit la dorința primului rege al României, Carol I, după planurile arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman, și a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Bernhard Ludwig din Viena.

Castelul Peleș este un obiectiv turistic popular, care atrage vizitatori din întreaga lume. Castelul este deschis vizitelor publice și găzduiește un muzeu care prezintă istoria și cultura României.

Istoric

Castelul Peleș a fost construit la dorința primului rege al României, Carol I, care a dorit să aibă o reședință de vară în România. Lucrările la castel au început în anul 1873 și au fost finalizate în anul 1914.

Castelul a fost construit în stil neorenascentist german, cu elemente din stilul neogotic și neobaroc. Castelul este construit pe o suprafață de 30.000 de metri pătrați și are 160 de camere.

Arhitectură

Castelul Peleș este o clădire impresionantă, cu o arhitectură bogată și sofisticată. Castelul are o fațadă simetrică, cu cinci turnuri. Interiorul castelului este decorat cu o varietate de stiluri, de la renascentist la baroc.

Muzeu

Castelul Peleș găzduiește un muzeu care prezintă istoria și cultura României. Muzeul prezintă o colecție de arme, armuri, mobilier, obiecte de artă și obiecte de uz personal aparținând familiei regale.

Vizitarea castelului

Castelul Peleș este deschis vizitelor publice în fiecare zi, de la ora 09:00 la ora 16:00. Vizitatorii pot opta pentru o vizită ghidată sau o vizită independentă.

Iată câteva informații suplimentare despre Castelul Peleș:

 • Castelul este situat în Sinaia, România, la aproximativ 150 de kilometri de București.
 • Castelul este un obiectiv turistic popular, care atrage vizitatori din întreaga lume.
 • Castelul este deschis vizitelor publice și găzduiește un muzeu care prezintă istoria și cultura României.

Castelul Peleș este o atracție turistică fascinantă, care oferă o istorie bogată și o priveliște uimitoare. Este o modalitate excelentă de a afla mai multe despre România și despre cultura sa.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai populare zone turistice din România. Din munții Carpați până la coasta Mării Negre, România oferă o varietate de zone turistice pentru vizitatori din întreaga lume. Vezi top 5 destinații din România.

Află mai multe...

crossmenu